SvijetAmerikaHillary Clinton formirala novi politički pokret

Hillary Clinton formirala novi politički pokret

Hillary Clinton u ponedjeljak je formirala novi politički pokret Zajednički naprijed koji ima za cilj pomagati grupama koje potiču ljude da se angažuju u politici i koji se protive  Trumpovoj administraciji.

Objava označava njen povratak u političku arenu nakon izbornog poraza od republikanca Donalda Trumpa u novembru.

– Proteklih nekoliko mjeseci sam razmišljala, provodila vrijeme s porodicom i šetajući šumom – navodi bivša demokratska predsjednička kandidatkinja Clinton u nizu tweetova u kojima je objavila vijest.

– Više nego ikada, sada vjerujem da je građanski angažman od vitalnog značaja za našu demokratiju. Inspirišu me svi koji se pokušavaju organizrati i predvoditi – piše ona.

– Ova godina nije bila onakva kavu sam predvidjela, ali znam zašto se još borim: za uljudniju, srčaniju, inkluzivniju Ameriku. Naprijed! – nastavlja ona.

Konkretno je navela pet grupa koje će njen pokret pokret podržati, među kojima je i “Nedjeljivi” čiji je deklarirani cilj “oduprijeti se Trumpu”, orgnizacija za rasnu jednakost “Boja promjene” i vodeći demokratski program za obuku žena “Amerika koja niče”.

Kako navodi Huffington Post,  Zajednički naprijed je organiziran kao dobrotvorna neprofitna organizacija na osnovu američkih pravila o osnivanju takvih grupa.

To znači da može prikupljati novčana sredstva od bilo kojeg izvora a da ne objavi ime svojih donatora, navode američke novine, prenosi dpa.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE