BiHHNS se deklariše kao nosilac EU vrijednosti, a šta Evropa misli o...

HNS se deklariše kao nosilac EU vrijednosti, a šta Evropa misli o koncertu u Mostaru!?

Najavljeno je da će na skupu podrške biti održan koncert, na kojem će, između ostalih, nastupiti i Marko Perković Thompson.

VIJESTI.BA: Da li se koncertom podrške osuđenim za ratni zločin, pod pokroviteljstvom HNS-a na čijem čelu je predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, ispunjavaju kriterijumi za kandidaturu BiH u EU?

FINCI: Pošto se HNS deklarisao kao nosilac evropske kulture i puta BiH u Evropu, onda ispada da je sve što oni rade evropski put i da to tako treba. Šta Evropa o tome misli? Evropa je u nekoliko svojih zemalja članica, poput Njemačke, Austrije, te Slovenije zabranila Thompsonove koncerte. No, on će pjevati u Mostaru. Ako Hrvati kažu da je to evropski put, pa onda neka znamo šta je evropski put.

VIJESTI.BA: Mogu li se organizatori takve manifestacije nazivati “promicateljima evropskih vrijednosti”? 

FINCI: Svako sebe može nazvati kako god hoće. Tako i ja sebe mogu nazvati najljepšim i najpametnijim, ali svi mi znamo kakav sam i kolika mi je pamet. To je slučaj i sa ovim “promicateljima evropskih vrijednosti”.

VIJESTI.BA: Imate li svijest o tome da ovakve manifestacije imaju za cilj izazvati konflikt u bh. društvu? 

FINCI: Mi smo zemlja koja je preboljela daleko veće provokacije i izazove, nego što je ovakav koncert. Stoga ne bih rekao da će sam događaj izazvati neke sukobe, ali sigurno je da ostavlja jako gorak ukus u ustima kada vidite šta se radi u vašem vlastitom gradu kao što je Mostar.

VIJESTI.BA: Kako bi se, prema Vašem sudu, trebalo da postave bh. vlasti po ovom pitanju – zabraniti najavljeni koncert ili dozvoliti veličanje nepravomoćno osuđenih za ratni zločin?

FINCI: Kod nas je vlast konstituisana na lokalnom nivou i to mora lokalni nivo vlasti da uradi. U ovom slučaju riječ je o Mostaru, gradu u kojem već osam godina nije bilo izbora i de facto vlada određeno bezvlašće. Stoga sumnjam da postoji organ koji može to da zabrani.
Podsjećamo, u Haškom tribunalnu su 2013. godine šestorica visokih zvaničnika takozvane Herceg-Bosne: Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, prvostepeno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog udruženog zločinačkog poduhvata i zločina nad bošnjačkim stanovništvom u periodu od 1992. do 1994. godine.

Razgovarala: Nevena Ćosić

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE