Hoće li kafa 2050. biti dostupna svima ?

639

Poznato je da je kafa, nakon vode, drugi najkonzumiraniji napitak na svijetu pa uzgoj kafe na brojnim plantažama diljem svijeta svakako podrazumijeva i pridržavanje principa održivosti.

Svake sekunde oko 5.500 ljudi širom svijeta uživa u šoljici instant kafe. Međutim, zadovoljstvo ispijanja omiljenog crnog napitka u skorijoj budućnosti, uslijed klimatskih promjena, bolesti biljaka, loše tehnike uzgajanja i globalnog trenda selidbe ljudi iz ruralnih u urbane krajeve, moglo bi biti dovedeno u pitanje,  rečeno je nedavno održanom Svjetskom ekonomskom forumu o budućnosti hrane u Davosu.

Takav scenarij bio bi zanimljiv obrat, imajući na umu da su prije gotovo 80 godina, odnosno 1938. upravo nagomilani viškovi plodova kafe u Brazilu doveli do proizvodnje prve instant kafe na svijetu.

Nedavno provedeno istraživanje kompanije Nestlé pokazuje da bi cijena kafe u narednih 30 godina mogla narasti za čak 76 posto.

Studija koja je bila usmjerena na kafu Arabiku predviđa da bi se do 2050. godine, zbog globalnog zatopljenja, površina na kojoj se uzgaja kava u Brazilu mogla smanjiti za četvrtinu, što bi prouzročilo povećanje cijene.

S druge strane, poljoprivreda bi se mogla suočiti sa ozbiljnim izazovima zbog vrućina koje utječu na smanjenje kvalitete usjeva te povećavaju prisutnost nametnika i bolesti. Pored globalnog zatopljenja, na povećanje cijene kafe mogao bi utjecati i potencijalni rast cijena nafte na svjetskom tržištu.

Međutim, dobra je vijest da su ovakvi scenariji mogući samo u slučaju da se kafa na svjetskoj razini ne uzgaja na održiv način. Kako bi se očuvala budućnost crnog napitka za sve koji u njemu uživaju i sudjeluju u njegovoj proizvodnji, organizacije kao što su Mreža održive poljoprivrede, Zajednički kod za zajednicu kafe te Alijansa za prašume ulažu velike napore u promociju međunarodnih standarda održivosti.