ZanimljivostiHrana je ključ zdravlja: Ovo je sedam namirnica sa skrivenim šećerom

Hrana je ključ zdravlja: Ovo je sedam namirnica sa skrivenim šećerom

Za neke od njih ste, možda, i znali, ali nije zgoreg ponoviti i upamtiti koju hranu treba staviti pod kontrolu.

1. Voćni jogurt

Samo zato što je obogaćen voćem i voćnim ukusima, voćni jogurt ne čini nužno zdravim. Naprotiv. Procjenjuje se da pakovanje voćnog jogurta može sadržati i do 30 odsto šećera, što nikako ne treba zanemarivati. Ako već volite voćne jogurte, zašto ih ne biste sami pravili, naročito sad kad su pijace pune raznolikog voća.

2. Sosevi, prelivi i tečni začini

Teško da biste očekivali od roštilj-sosa, kečapa ili senfa da su u velikoj mjeri obogaćeni šećerom, ali tako je. Tako, na primjer, baš taj roštilj-sos sadrži čak 33 odsto šećera.

3. Proteinske pločice

Pojedine namirnice ovog tipa sadrže i do 20 odsto šećera, što svakako nije nešto što ljudi koji drže do fitnesa i zdravog načina života žele. I, mada vam treba protein kako biste podmirili svoje potrebe, umjesto ovih zašećerenih, probajte sa sirovim bademima, kikirikijem ili sjemenkama – može vam poslužiti.

4. Suho voće

Znamo da svježe voće sadrži prirodni šećer, ali kad to voće postane suvo voće, šećer postaje koncentrisan i smanjuje nivo vlakana koji su u organizmu zaduženi za usporavanje varenja. Na primjer, 100 g suhih jabuka sadrži čak 80 g šećera! Sa druge strane, svega pet-šest urmi može sadržati preko 30 odsto šećera – mislite o tome sljedeći put kad posegnete za suhim voćem.

5. Žitarice

Žitarice su pune skrivenih šećera i može vas iznenaditi da pojedine vrste sadrže više šećera nego parče torte! Čak šest od deset vrsta žitarica sadrži više od preporučene doze šećera i dobro je informisati se o tome.

6. Konzervisano povrće

Ko bi rekao da pasulj, grašak, boranija, šargarepa i slično konzervisano povrće sadrži skriveni šećer, ali tako je. Samo obratite pažnju na deklaracije sljedeći put kad ste u kupovini i primijetićete da se na većini, između ostalog, nalazi i šećer. On se u konzervisanom povrću koristi da pojača ukus i produži rok trajanja, ali, svejedno, to ove namirnice ne čini zdravijim.

7. Hljeb

Hljeb, naročito bijeli, sadrži nemale količine šećera u sebi. Crni hljeb, pored šećera, može sadržati i kakao (otud tamnija boja) i slične “obogaćivače” ukusa i boje, te parčetom hljeba unosite i do četiri grama šećera!

NAPOMENA

Preporučena dnevna doza šećera za žene je 25 g, za muškarce 36 g, što namirnice s ove liste čini izuzetno štetnim ako se konzumiraju previše i kako ne treba.

globalcir.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE