SvijetRegijaHrvatska podupire neovisnost i teritorijalni integritet Kosova

Hrvatska podupire neovisnost i teritorijalni integritet Kosova

Ministri su govorili o suradnji dviju zemalja, statusu srpske manjine na Kosovu te procesu europske i NATO integracije Kosova, reformama u BiH te hrvatskoj pomoći u tom procesu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar Davor Ivo Stier čestitao je Kosovu obilježavanje 9. godišnjice neovisnosti i dodao da Hrvatska snažno podupire teritorijalni integritet i neovisnost Kosova.

Ministri su najavili jačanje suradnje dvaju ministarstva te najavili izradu programa suradnje diplomatskih akademija za period 2017-2019. godine.

Hrvatski će eksperti, zajedno sa njemačkim i poljskim, raditi na podršci kosovskih institucija u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Ravnopravno uključivanje Kosova kroz Američko-jadransku povelju ima za cilj jačanje stabilnosti jugoistoka Europe“, poručio je Stier.

U ožujku će Hrvatska i Kosovo potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te sporazum o jačanju carinske suradnje.

„U svrhu promicanja stabilnosti na jugoistoku Europe dajemo potporu dijalogu između Kosova i Srbije te implementaciji svih postignutih sporazuma“, kazao je Stier.

Stier je, govoreći o napretku BiH na europskom putu, kao prvi važan korak istaknuo izmjenu izbornog zakonodavstva u skladu sa presudama Europskog suda i Ustavnog suda BiH donesene u prosincu 2016. godine, uz poštivanje načela jednakopravnosti tri naroda i svih građana BiH.

Hrvatski ministar je poručio kako će se Hrvatska nastaviti zalagati za mir i stabilnost jugoistoka Europe i poticati reforme koje zahtijeva napredak tih zemalja prema europskim, a za one koje to žele i prema euroatlantskim integracijama.

Hoxhaj: Zajednica srpskih općina kao produžena ruka Srbije je neprihvatljiva za Kosovo

Govoreći o formiranju zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu, Hoxhaj je izjavio kako je samom činjenicom da se „politički predstavnici srpske manjine nisu pojavili na sastanku kojega je sazvao kosovski premijer Isa Mustafa, očito da Beograd nema namjeru sa takvo što desi“.

Hoxhaj je izjavio kako je europskim predstavnicima sa kojima se nedavno sastao poručio kako je „Kosovo spremno da se pitanje srpske manjine na Kosovu riješi, ali kako je zabrinut neučešćem predstavnika srpske manjine“.

„Moram biti jasan da se srpska manjinska zajednica mora formirati na osnovu propisa i Ustava Kosova i preporuka Ustavnog suda Kosova koje su svete i neće biti niti jednog milimetra odstupanja od preporuka. Nema riječi da će ta zajednica imati bilo kakve izvršne ovlasti ili šire od onih koje predviđa Briselski sporazum i preporuka Ustavnog suda“, kazao je Hoxhaj.

Hoxhaj je naglasio kako je Vlada zainteresirana za integraciju srpske manjine na Kosovu u skladu sa Ahtisarijevim planom i kosovskim Ustavom.

Kazao je kako na sjeveru Kosova živi oko 30.000 Srba „smještenih u malim naseljima, selima, koja nemaju nikakvu bitnu zemljopisnu relevantnost“.

„Prema tome, nastojanja prema kojima će se osnovati zajednica srpskih općina koja će služiti kao produžena ruka Srbije na Kosovu je za nas neprihvatljiva“, rekao je Hoxhaj.

Ministar Hoxhaj je poručio kako očekuje da će se politički predstavnici srpske manjine na Kosovu vratiti u rad kosovske Vlade i Parlamenta kako bi zajednički nastavili raditi na osnivanju spomenute zajednice.

„Osnivanje Oružanih snaga Kosova je naša međunarodna obaveza i ne predstavlja samo našu političku volju“, kazao je Hoxhaj pozivajući se međunarodno priznat Ahtisarijev plan.

Kosovski ministar Enver Hoxhaj je zahvalio Hrvatskoj „na ulozi koju je odigrala posljednjih godina i desetljeća za kosovsku slobodu i neovisnost“, te istaknuo važnost uloga hrvatske manjine na Kosovu i albanske manjine u Hrvatskoj.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE