SportNogometI Avaz piše o visočkom "čudu": Stub za struju nasred nogometnog terena...

I Avaz piše o visočkom “čudu”: Stub za struju nasred nogometnog terena u Liješevi ugrožava 30 djece

Nakon što je naš portal prije nekoliko dana pisao o čudu koje se pojavljuje u Liješevi, u blizini Visokog, tačnije na jednom nogometnom terenu, tu vijest su prenijeli mnogi bh. mediji, a jedan od njih je Dnevni Avaz, te vam donosimo njihovu reportažu, bez korekcija, u potpunosti:

Da je Bosna i Hercegovina zemlja apsurda i čudnih dešavanja, pokazuje i primjer iz sela Liješeva kod Visokog.

Životi 30 dječaka, polaznika Škole nogometa Liješeva, svakodnevno su ugroženi i životi im vise o koncu.

Naime, na terenu na kojem djeca treniraju stoji ni manje ni više nego dalekovod za električnu energiju, koji je pod naponom od 10.000 volti.

Ukazivao na problem

– Ovo samo ima u Bosni i Hercegovini. Imamo regulacioni plan, sve potrebne dozvole, ali dalekovod je i dalje tu, na našem igralištu na kojem treniramo. Imali smo dogovor s “Elektroprivredom” da mi napravimo stadion, a da će oni ukloniti stub s terena. Kada smo napravili drenaže i krenuli da postavljamo travu, nastao je problem. Iz “Elektroprivrede” smo dobili odgovor da nemaju novca za izmještanje stuba, tako da su životi dječaka ugroženi – kazao je za “Avaz” Alen Čehajić, nekadašnji igrač visočke Bosne, a sada trener omladinskih selekcija u ŠN Liješeva.

On kaže da već tri godine šalje zahtjeve “Elektrodistribuciji” u Visokom i ukazujemo na problem koji može biti veoma opasan.

– Žice na stubu su pod naponom, a pitanje je vremena kada će zbog dotrajalosti  završiti na terenu. Taj stub napaja sva obližnja sela – rekao je Čehajić te dodao:

– Osim lažnih obećanja da će stub biti uklonjen, ništa se ne dešava. Ja na treninzima više pratim na stub i žice nego na rad djece. Nedavno je stub pao, pa sam se ponadao da će ga premjestiti, a oni su ga još i ojačali betonom, tako da postoji strah da se djeca mogu povrijediti udarcem glavom o beton.

Nadrealna situacija

Zbog potpuno nadrealne situacije Uprava kluba ne može nastaviti sa započetim radovima na izgradnji svlačionica i drugih pratećih objekata.

– Imamo u planu da gradimo svlačionice, ali radovi stoje. Kako da ulažemo u teren na čijem centru stoji stub koji prenosi električnu energiju? Zovemo, šaljemo dopise, molimo, ali niko ne mari za nas. Na kraju ću ja uzeti motornu pilu i prerezati stub. Nema druge – kazao je Čehajić, koji je zbog loma noge relativno mlad morao okončati nogometnu karijeru i posvetiti se radu s djecom.

Razdragana djeca

Čehajić kaže da se polaznici Škole nogometa Liješeva ne obaziru previše na stub, te da su treninzima maksimalno posvećeni.

– Djeca kao i svi mališani… Razdragana, trče, igraju se… Oni se ne obaziru na stub na igralištu, njima je samo do lopte. Zar im jedan običan stub stoji na putu sjajne karijere? A veoma su nadareni za nogomet. Ima tu i talenata i to velikih – kaže Čehajić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE