BiHPolitikaI dalje udaljeni stavovi o izmjenama Izbornog zakona BiH

I dalje udaljeni stavovi o izmjenama Izbornog zakona BiH

“Ovaj sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH jedan je u nizu sastanaka, na poziv HDZ-a. Želimo snažno zajednički raditi na smirivanju tenzija”, kazao je predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon sastanka.

Osim toga, istakao je, cilj je tokom ove godine aktivirati MAP, ali i dobijanje kandidatskog statusa.

U obraćanju novinarima nakon sastanka, lider HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović osvrnuo se, između ostalog, na izjave visoke predstavnice EU Federike Mogerini i slovačkog ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka, kazavši kako ih smatra objektivnim.

Tema sastanka bila je i izmjena izbornog zakonodavstva BiH.

“Nismo pribiližili stavove u vezi sa izmjenama Izbornog zakona”, poručio je Izetbegović.

Dodao je da će se na tom pitanju i dalje raditi.

“Iznijeli smo stav o Izbornom zakonu, ali danas se nismo mnogo bavili time”, rekao je Čović.

Čović i Izetbegović prokomentarisali su i dolazak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Sarajevo.

“Mislim da će Vučić u narednih mjesec dana dva puta biti u BiH, uskoro u Sarajevu, ali i na Gospodarskom sajmu u Mostaru”, rekao je Čović.

Izetbegović je kazao kako ga raduje Vučićev dolazak u martu.

“Vjerujem da će njegova posjeta da djeluje umirujuće”, konstatovao je Izetbegović.

On je prokomentarisao i situaciju nakon predaje zahtjeva za reviziju presude, kazavši da smatra da su nesuglasice u vezi sa tim pitanjem riješene, te da one više nisu u Predsjedništvu BiH, već na Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koji treba da ustanovi ima li Sakib Softić legitimitet.

Izetbegović se osvrnuo i na jučerašnji sastanak sa delegacijom MMF-a.

“Federalna vlada, Parlament BiH i Vijeće ministara BiH moraju donijeti niz odluka kako bismo dobili aranžman, za koji je posebno zainteresovana RS”, rekao je on, te dodao da blokade neće moći trajati dugo.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE