ICTY: Završne riječi na suđenju Ratku Mladiću

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, opsadu Sarajeva te progon, teror, kršenje zakona i običaja rata.

492

Tužiteljstvo Haškog tribunala započelo je danas izlaganje završne riječi na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje, kao i zločine protiv čovječnosti.

Završna riječ tužiteljstva planirana je i za utorak i srijedu, 6. i 7. decembra, nakon čega će tim odbrane iznijeti svoje argumente, počev od 9. decembra, a zaključno sa 12. i 13. decembrom.

Bivši komandant bosanskih Srba, 74-godišnji Mladić postao je simbolom barbarskog plana čija je svrha bila očistiti multietničku Bosnu i Hercegovine od Hrvata i Bošnjaka, a potaknula ga je želja za uspostavom etnički čiste “velike Srbije”, podsjeća agencija Hina.

Mladić je jednom prilikom hladno rekao: “Granice se krvlju crtaju, a države se označavaju grobovima”.

Brojne obitelji njegovih žrtava u Bosni i Hercegovini nestrpljivo čekaju kraj suđenja i presudu.

Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva

Ratni zapovjednik bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. godine ubijeno više of 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Čovjek, kojeg su strani mediji opisivali kao “balkanskog krvnika” ili “bosanskog koljača”, i dalje nema kajanja i misli kako je samo branio svoju zemlju te da ništa nije kriv.

Kada se u lipnju 1991. godine raspala Jugoslavija, Mladić je tada bio pukovnik Jugoslavenske narodne armije te je dobio dobio zadaću da organizira pobunjene srpske snage u Hrvatskoj.

U svibnju iduće godine već je bio general i imenovan je zapovjednikom snaga bosanskih Srba.

Bivši glasnogovornik JNA Ljubodrag Stojadinović opisao je Mladića kao “narcisoidnog, uobraženog, taštog i arogantnog” čovjeka, dok je bivši pukovnik Gaja Petković rekao da je bio “cinik i sadist”.

U bijegu 16 godina

Mladić je optužen da je pokrenuo najgori zločin u Europi – masakr bošnjačkih muškaraca i dječaka u zaštićenoj enklavi Ujedinjenih naroda Srebrenici, a imao je i ključnu vojnu poziciju u opsadi Sarajeva.

Odbio se povinovati zahtjevima Zapada da povuče teško oružje i zbog toga je njegovo vojno napredovanje u rujnu 1995. godine zaustavljeno zrakoplovima i raketama NATO-a.

Mladić je u Den Haagu optužen za genocid i brojne druge zločine nad Bošnjacima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od 1992. do kraja 1995. godine.

Osim za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje te zločine protiv čovječnosti, Mladić je optužen i teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Radovanu Karadžiću 40 godina zatvora

Prvobitna optužnica protiv Mladića podignuta je 25. srpnja 1995. godine, a nakon 16-godišnjeg bijega, uhićen je 26. ožujka 2011. godine u kući svog rođaka u sjevernoj Srbiji i izručen Haagu pet dana kasnije.

Tužiteljstvo sa završnim riječima počinje u ponedjeljak i ima na raspolaganju tri dana.

Obrana će se početi obraćati sudu u petak, a presuda se očekuje iduće godine.

Mladićev politički partner Radovan Karadžić u ožujku je prvostupanjski osuđen na 40 godina zatvora, uključujući i za genocid počinjen u Srebrenici.

visoko.ba/aljazeera.balkans