Ide li bh. košarka konačno u pravom smjeru: U KSBiH shvatili da nam Nurkić treba

496

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana saznala je imena protivnika u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Istina, još nemamo selektora, ali i to pitanje, valjda će, ubrzo biti riješeno.

Prethodnih nekoliko ciklusa nismo zaigrali u najjačem mogućem sastavu, a za to su bili brojni razlozi. Bilo je povreda, prisiljenih otkaza, ali i otkaza koji nikada nisu do kraja iskristalizirani bh. javnosti.

Prava istina

Jedan od takvih slučajeva je i onaj Jusufa Nurkića, dominantnog NBA centra, sa kojim bi naši košarkaški Zmajevi bili nesumnjivo jači i kvalitetniji i zbog koga bi brojni protivnici strepili pod košem.

Vjerovatno nikada nećemo saznati pravu istinu o razlozima zbog kojih igrač Denvera nije bio u kadru. Krovna kuća bh. košarke tvrdila je jedno, igrač i njegov menadžer drugo, a trakavica je trajala više od godinu.

Sada je izgledno da su se stvari konačno smirile, te da će prepirka između dvije strane napokon okončati. Da vjerujemo u takav scenarij pokazuje i primjer od prije nekoliko dana, kada su čelnici Saveza na sjednici Upravnog odbora okrenuli priču i evidentno dali zeleno svjetlo Nurkiću da se vrati u ekipu.

Očito je da u našem Savezu pušu novi vjetrovi i da je spomenuta sjednica mnogo toga promijenila kada je u pitanju odnos prema bh. centru. Članovi UO kazali su kako ne žele da uopće donose odluke na ovu temu, te su javno pozvali Nurkića da igra za nacionalni tim. Mirsad Đonlagić je u razgovoru za Faktor naglasio kako vjeruje u takav ishod, te da je rođeni Živiničanin dobrodošao u reprezentaciju BiH.

Pored toga, i direktor svih reprezentativnih selekcija naše države Igor Stojanović, izrekao je kritiku na preveliko uplitanje u ingerencije ovog tijela od strane sekretara KSBiH. Da je napravljen pomak vidljivo je i na zvaničnoj internet stranici KSBiH koji je jučer nakon više od godinu objavio tekst o Nurkiću, a koji se tiče njegovih nastupa u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta protiv Atlante. Naš centar u ovom susretu odigrao je sedam minuta i postigao četiri poena, uz dvije blokade i jedan skok.

Novi vođa

Da stvari vjerovatno idu zdravijim putem pokazuje i prestanak medijskih ispada drugih aktera ove priče. Nurkić i njegov menadžer Enes Trnovčević, naime, sve manje stvaraju pritisak u domaćim medijima, pa je za očekivati da nas sjajni centar povede u naredne kvalifikacije i u godinama koje dolaze postane pravi vođa našeg tima.