“Integracija slijepih osoba u društvene tokove” u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji

502

U utorak 24.01.2017. godine Udruženje slijepih općine Visoko – USOV – realizujući projekat “Integracija slijepih osoba u društvene tokove” u saradnji sa mr. Azurom Kuduzovićem i menadžmentom obrazovno-odgojne ustanove Franjevačka klasična gimnazija Visoko pripremili su druženje sa učenicima.

Tema druženja bila je “Prvi susret sa osobom s vizuelnim poteškoćama” koju je elaborirao mr. Kuduzović, uposlenik Centra za slijepu i slabovidnu djecu Sarajevo. Sljepilo nije bolest, sljepilo je stanje, nije prelazno i slijepe osobe ne treba sažalijevati, no im omogućiti da pokažu koliko mogu i šta znaju. Važnost spoznaje kod mladih ljudi da u njihovoj sredini žive i djeluju slijepe osobe je prvi korak ka integraciji i lakšoj komunikaciji i jednih i drugih.

Na početku druženja posjetiteljima ovog druženja obratili su se ravnatelj Gimnazije prof. fra Zvonko Miličić i predsjednik USOV Elmedin Jusić zaželivši učenicima dobro zdravlje i uspjeh u školovanju, podsjećajući ih da život u internatu daje mnoge mogućnosti, iznoseći i vlastita iskustva internatskog života od desetak godina koje je i sam preživio.

Potom je nastupio mr. Azur Kuduzović, profesor u školi za slijepu djecu Sarajevo, koji je na vrlo zanimljiv naćin riječju i slikom probližio temu i pojasnio osnovne poglede po ovoj temi.

Bila je ovo prilika i za kraće predstavljanje Udruženja slijepih Visoko i naznake buduće saradnje sa Franjevačkom gimnazijom u Visokom.

(TV Vi-Net)