PreporukaTemeInternet trolovi

Internet trolovi

Oni moraju “svakom loncu biti poklopac”, i to često na vrlo odbojan, arogantan i agresivan način, vrijeđajući i ponižavajući druge. Satima sjede za komjuterom, komentarišu sve i svašta, od atomske fizike do uzgoja pšenice, uglavnom su polupismeni, češće upotrebljavaju psovke, ne uvažavaju suprotno mišljenje, a vremenom njihovi komentari postaju sve negativniji. Zbog toga se njihovi komentari vrlo često brišu ili se blokiraju. U pitanju su tzv. internet trolovi, odnosno dežurni komentatori koji za cilj imaju da obezvrijede, ponize i diskredituju druge ljude. A takvih ima po forumima hiljade.

ASAP Science je napravio video u kojem objašnjava psihologiju internet trolova. Internet trolovi posjeduju mračne psihološke karakteristike – sadizam, narcisoidnost, psihopatiju i antisocijalno ponašanje. Iako su na internetu glasni i agresivni, u stvarnosti uglavnom nemaju hrabrosti reći nešto ružno nekome u lice. Akademici sa Stanforda vjeruju da su pronašli način kako brzo identificirati trolove, kojim se, nakon izvjesnog vremena, zabrani pristup zbog negativnih komentara i uvreda. Istraživanje je pokazalo da trolovi imaju naviku objavljivati puno više postova od drugih korisnika, te da imaju moć da uvuku druge u besmislene i duge rasprave.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE