SvijetBliski istokIran zaprijetio Kuvajtu recipročnim mjerama zbog odluke da protjera diplomate

Iran zaprijetio Kuvajtu recipročnim mjerama zbog odluke da protjera diplomate

“Snažno iransko protivljenje proslijeđeno je kuvajtskom otpravniku poslova. Ponovljeno je da Iran zadržava pravo na recipročne mjere”, izjavio je portparol ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghasemi u saopćenju na svom Telegram kanalu.

Visoki kuvajtski zvaničnik izjavio je ranije za AFP da je od 15 iranskih diplomata zatraženo da napuste zemlju.

Potez je uslijedio nakon sudskog postupka u kome je 21 osoba proglašena krivom za pripadnost ćeliji koju je formirala i obučavala iranska Revolucionarna garda, što Teheran negira.

“Žalosno je da kuvajtski zvaničnici, u ovoj osjetljivoj situaciji u regiji, umjesto da ulažu napore na smanjenju beskorisnih napetosti, napadaju Islamsku republiku neutemeljenim optužbama”, izjavio je zvaničnik iranskog ministarstva vanjskih poslova kuvajtskom otpravniku poslova – navodi Ghasemi.

Novinska agencija Irna javila je da trenutno 20 iranskih diplomata radi u iranskoj ambasadi u Kuvajtu.

Nije potvrđeno da li je iranski ambasador u Kuvajtu Alireza Enayati među protjeranim diplomatima.

Kuvajt je značajno reducirao svoje diplomatsko prisustvo u Teheranu prošle godine nakon što je njena saveznica Saudijska Arabija potpuno prekinula odnose s Iranom, zadržavajući samo otpravnika poslova i dvoje zvaničnika, navodi Irna.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE