SvijetEvropaIrska prva zemlja koja prestaje s investicijama u fosilna goriva

Irska prva zemlja koja prestaje s investicijama u fosilna goriva

Irska je prva zemlja koja će u potpunosti prestati investirati u fosilna goriva, javlja Independent.

Irski parlament je podržao glasovima 90 prema 53 ovaj historijski zakon koji ukida investicije u ugalj, naftu i plin koje je do sada pružao irski strateški fond za investicije, dio Republičke agencije za upravljanje trezorom.

Thomas Pringle, zastupnik koji je predložio ovaj zakon, rekao je da je to poruka “globalnim korporacijama da se njihova stalna manipulacija naukom o klimi, negiranje postojanja klimatskih promjena i njihova kotroverzna praksa lobiranja kod političara širom svijeta više neće tolerirati.”

„Ne možemo prihvatiti njihove postupke dok milioni siromašnih ljudi u nerazvijenim državama nose teret klimatskih promjena, trpeći glad, masovna iseljavanja i civilne nemire kao posljedice“, rekao je.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE