SvijetBliski istokISIS oduzeo 835 miliona dolara iz iračkih banaka

ISIS oduzeo 835 miliona dolara iz iračkih banaka

“ISIS je oduzeo oko 835 miliona dolara iz vladinih i privatnih banaka”, navedeno je iz iračke Centralne banke.

Novac koji je ISIS ukrao iz banaka pripadao je, između ostalog, budžetima koji su 2014. godine izdvojeni za neke vladine urede. Novac je ukraden i sa bankovnih računa Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, privatnih firmi, ali i pojedinaca.

Iz Centralne banke su naveli da su poduezli sve potrebne sigurnosne mjere kako bi zaštitili bankovni i finansijski sektor te da zaustave poslove banaka koje su još uvijek u rukama ISIS-a.

ISIS, koji je u junu 2014. godine zauzeo Mosul, oduzeo je novac iz 121 poslovnice banaka na području Salahaddina i Anbara.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE