BiHPrivredaIskorištenost kapaciteta u prehrambenoj industriji FBiH ispod 50 posto

Iskorištenost kapaciteta u prehrambenoj industriji FBiH ispod 50 posto

Iskorištenost kapaciteta u prehrambenoj industriji u Federaciji BiH iznosi ispod 50 posto, navodi se u Informaciji o stanju u prehrambenoj industriji u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2014. godini, koju je juče prihvatila Vlada FBiH.

Nešto veća iskorištenost kapaciteta je proizvodnji bezalkoholnih pića 62,94 posto i preradi mlijeka gdje je iskorištenost 52,53 posto, piše Indikator.
Najniža iskorištenost kapaciteta je kod proizvodnje vina i iznosi svega 8,13 posto.

Uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prošloj godini u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 2.729.551.400,68 KM, što je 17,28 posto vrijednosti ukupnog uvoza.

U Federaciju BiH uvezeno je prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 1.662.924.170,38 KM što u ukupnom iznosu jeste učešće od 60 posto. Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u visini od 661.805.679,42 KM. iznosio je samo 7,4 posto vrijednosti od ukupnog izvoza. U ovom iznosu Federacija BiH učestvuje sa 42 posto, što je jednako vrijednosti od 278.541.881,65 KM.

Vlada je usvojila određene mjere i zaključke za unapređenje stanja u prehrambenoj industriji u FBiH.

Između ostalog, Federalna vlada će u skladu sa Srednjoročnom strategijom razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH za period 2015. – 2019. godina osigurati podršku u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji. Vlada je, također, obavezala Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da nastavi sa poticajima prehrambenoj industriji, u skladu sa Programom novčanih podrški, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Istovremeno, predstavnici Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH najavili su da će u ponedjeljak, 20. jula, blokirati rad Vlade Federacije BiH, ukoliko ne bude postignut sporazum o isplati zaostalih podsticaja iz prošle i dinamici isplate za tekuću godinu.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE