Rok trajanja zanemarite. Umjesto toga, probajte jogurt i provjerite je li još ukusan. Ukoliko nije iskoristite ga za pripremu kremastog umaka ili domaćeg labneha koji možete poslužiti uz maslinovo ulje i razne začine.
Labneh ili domaći sir od jogurta vrlo je jednostavno napraviti, a može biti odlična poslastica za vaše goste. Potrebno vam je 500 grama jogurta kojem je istekao rok trajanja, so, maslinovo ulje, bilje i začini kao što su komorač, origano, latice ruže, sumak, cvijeće kukuruza, crveni biber ili čili.
Prvi korak jeste da dobro izmiješate so i jogurt. Potom stavite ovu smjesu u gazu te postavite u posudu tako da ne dodiruje dno. Ostavite da se jogurt cijedi u frižideru 12 ili 24 sata.
Surutku koja se ocijedi možete piti, a od dobivenog sira napravite kuglice koje uvaljate u maslinovo ulje, a potom u neki od začina ili mješavinu više začina. Kuglice možete čuvati u tegli s maslinovim uljem i potom servirati uz začine.
Lebneh pripremljen kod kuće može trajati nekoliko dana. Proizvod čuvajte u frižideru.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.