Naslovnica ZDK Privreda Ispunjeni svi...

Ispunjeni svi preduslovi za početak eksploatacije olovne rude u Olovu

128
PODIJELI

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije danas je u Olovu, nakon uviđaja na rudokopu “Očekalj”, u sali OV Olovo, održalo usmenu raspravu koja, preduzeću “Geomet” Olovo zakonski predstavlja posljednji korak na pribavljanju dozvole za eksploataciju mineralne rude olova-ceruzita.

Obilasku rudokopa i usmenoj raspravi prisustvovali su predstavnici pomenutog ministarstva, općine Olovo, Ministarstva privrede ZDK i MZ Dugandžići i Kruševo. Svi pomenuti učesnici, nakon prezentacije svih koraka i dokumenata pribavljenih u procesu dobijanja dozvole dali su pozitivno mišljenje u vezi izdavanja ovog ključnog dokumenta.

U izjavi za naš program gen. direktor preduzeća “Geomet” Ismar Šabović kazao je kako je od 2012. godine do danas u ovaj projekat uloženo blizu 5 miliona KM i da izdavanje dozvole za eksploataciju predstavlja jedan od ključnih koraka za konačan početak proizvodnog ciklusa. Preduzeće, odnosno njegovi investitori imaju u planu u vrlo bliskoj budućnosti uložiti još blizu 10 miliona KM i umjesto dosadašnjih nešto više od 30 uposliti još oko 200 radnika.

Predstavnici nadležnog Federalnog ministarstva kazali su da će nakon današnjih pozitivnih mišljenja datih u okviru usmene javne rasprave pristupiti izradi i izdavanju dozvole za eksploataciju.

Visoko.co.ba / radio.olovo.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.