ZanimljivostiIstina je tu oko nas: Otkriven izvor misterioznih vanzemaljskih signala

Istina je tu oko nas: Otkriven izvor misterioznih vanzemaljskih signala

Astronomi holandskog Instituta za radioastronomiju u Dwingeloou vjeruju da radiobljeskove emitiraju zvijezde udaljene 6.200 svjetlosnih godina od centra male galaksije po imenu FRB 121102.

Radiobljeskovi, koji traju po nekoliko milisekundi, dolaze iz pravca gustih neutronskih zvijezda, koje ostaju nakon eksplozije supernove.

Neobične signale prvi put su u decembru prošle godine detektirali istraživači s McGill univerziteta u Montrealu, analizirajući podatke teleskopa Green Bank u Zapadnoj Virginiji i opservatorija Arecibo u Portoriku.

U studiji objavljenoj u magazinu The Astrophysical Journal, istraživački tim, na čelu s Paul Scholz, naveo je da je pomoću teleskopa Green Bank detektirao pet signala na 2 gigaherca, i jedan pomoću radioteleskopa Arecibo na 1.4 gigaherca.

Ovo otkriće uslijedilo je nakon 11 prethodno zabilježenih bljeskova, koji su dopirali iz istog pravca – male galaksije FRB 121102.

Kada su bljeskovi prvi put otkriveni, astronomi su se obratili SETI institutu s molbom da utvrdi da li je možda riječ o signalima koje je poslao neki oblik vanzemaljskog života.

Ne zna se da li će to biti slučaj i ovaj put, prenosi Daily Mail.

radiosarajevo.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE