Lokalne TemeStaro VisokoIstorija koje se današnje zvanično Visoko stidi - Park iza Općine

Istorija koje se današnje zvanično Visoko stidi – Park iza Općine

Arhitektura Visokog ne tako davno izgledala je potpuno drugačije nego danas, sa simbolima koji u ovom vremenu nisu popularni i kojih se mnogi akteri ondašnjeg vremena stide, baš kao što će se u skorije vrijeme mnogi stidjeti onoga za što su se prodavali proteklih 25 godina.

Na ovoj slici arhitekturu parka ćete lako prepoznati. Ali mnogi Visočani ne znaju da je na ovom mjestu bio podignut spomenik partizanskom borcu.

Postolje ovog spomenika je praktično postolje od spomenika Kralju Aleksandru Karađorđeviću koji je bio podignut 1935. g. na Sebilju, a kasnije i uklonjen, kao što će kasnije biti uklonjen i ovaj partizan.

Arhiva: Hadžimehanović Jusuf/Zdenko Antović


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE