ZanimljivostiIstraživači na tragu osmog svjetskog čuda nestalog prije 131 godinu

Istraživači na tragu osmog svjetskog čuda nestalog prije 131 godinu

Desetog juna 1886. godine dogodila se prilično moćna vulkanska erupcija na jezeru Rotomahana na Novom Zelandu.

Zbog snažnog pritiska magma se zadržala na dnu jezera, a zbog još uvijek neshvatljivog hira fizike, pokrenuta je lančana reakcija masivnih eksplozija i lave.

Procjenjuje se da je do kraja erupcije pušteno energije kao da je detonirano najveće nuklearno oružje ikada  – car Bombi.

U erupciji je uništena prekrasna formacija koja se zvala “ružičasto-bijela terasa” – osmo svjetsko čudo.

Ime je dobila jer su je zvali i “fontanom oblačnog neba” ali i “tetoviranim bijelim stijenama”. Najprije su bili formirani kao akumulacija bogata silkom iz nekih drevnih geotermalnih izvora.

Smatrali su se uništenim u erupciji 1886. godine, ali nova studija objavljena u Journal of New Zealand Studies iznosi tvrdnje da su napravili proboj u pronalasku ovog svjetskog čuda. I sve zahvaljujući dnevniku geologa iz 19. stoljeća Ferdinandu von Hochstetteru, Kada su pregledali dnevnik i radili istraživanje, pomislili su da su pronašli tačnu lokaciju “ružičasto-bijele terase”.

novi_zeland_osmo_svjetsko_cudo_iflscience_wikimedia.jpg - Istraživači na tragu osmog svjetskog čuda, nestalog prije 131 godinu

Uz pomoć njegovih zabilješki matematički su pokušali procijeniti mjesto gdje je geolog stajao kada je opisivao ovo čudo.

Sudeći prema prvim analizama, terase su podijeljene na tri dijela i nisu pronađena u istom jezeru već u drugom geotermalnom izvoru.

Istraživači su pozvali vlasti da pokrenu geološku ekspediciju i provjere da li su pronašli osmo svjetsko čudo, piše Iflscience.

radiosarajevo.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE