ZanimljivostiReceptiItalijanska krostata

Italijanska krostata

Sastojci:

  • 225g brašna
  • 100g šećera ( kristal)
  • 1 jaje + 1 žumance
  • 1/2 kašičice soda bikarbone
  • 125g margarina
  • 300g marmelade po želji
  • po želji šećera u prahu

Priprema:

9d40441abff618699d8026e1602600b8_view_lUlupati jaja sa šećerom, dodati margarin. U činiji pomešeti sve suhe sastojke i sjediniti sa margarinom i jajima.
Napraviti loptu od tijesta, uviti je u providnu foliju.
Ostaviti tjesto oko 2h u frižideru.
Nakon 2h izvaditi tijesto, podijeliti ga na dva dijela (prvi dio za bazu treba biti veći).
Rastanjiti prvi dio što tanje i postaviti ga u pleh za krostatu. Odsjeći višak i izbuškati bazu viljuškom.
Zatim sipati marmeladu preko baze. Rastanjiti drugi dio testa i kreirati srca, pa pokriti krostatu (tradicionalno se prekriva mrežom od unakrsno poredanih trakica).
Peći krostatu na oko 200C, oko 35 minuta, dok ne porumeni odozgo i dok ne bude pečena odozdo. Kada je gotova možete je posuti prah šećerom.

Prijatno!

Visoko.co.ba/Coolinarika.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE