Naslovnica BiH Regija Ivanić: Hrvat...

Ivanić: Hrvatskoj odgovoriti kontramjerama, ne vidim šta se drugo može uraditi

Ja apsolutno ne razumijem potez Hrvatske i mislim da je to jedan tipičan primjer poteza gdje imate puno lijepih riječi o dobroj saradnji, a onda vrlo konkretan potez koji se izrazito usmjeren protiv proizvođača iz susjednih zemalja.

74

Jedna potpuno nerazumna odluka koju je Hrvatska vlast donijela i koja će imati njegativne posljedice po nju samu, i ja sam uvjeren da će oni vrlo brzo doći sebi i ohladiti svoje glave i vratiti na uslove koji su bili ranije, kazao je za TV1 član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić govoreći o mjerama koje je Hrvatska uvela BiH i zemljama regiona na uvoz voća i povrća u Hrvatsku.

“Bilo kakvo povećanje i jačanje necarinskih ograničenja u slobodnoj trgovini je suprotno interesima. Svi mi smo dali ogroman doprinos ulasku Hrvatske u EU, prihvatanjem adaptiranog SSP-a i krajnje je nekorektno raditi poteze koji su oni uradili. Zato mislim da će akcija ministara dati rezultat i da će se Hrvatska povući”, dodao je Ivanić.

On smatra da BiH može odgovorii kontramjerama i da ne vidi šta bi se drugo u postojećoj situaciji moglo uraditi

“Bosna i Hercegovina itekako može odgovoriti. Ja se sjećam svojevremeno događaja kada je bio zabranjen izvoz mlijeka iz Kozarske Dubice, smao zato što je greškom pisalo, zemlja podrijetla, a pisalo je zemlja porijekla, i to je bilo dovoljno da se svo mlijeko stavi pod zabranu bez ikakvog. Ja sam tada insistirao da se sa naše strane donesu kontramjere i vrlo brzo stvai su se odmah vratile. Ministri su već jasno rekli da će uslijediti kontramjere ako to Hrvatska ne razmotri a još uvijek nije. Razumijemo one koji su poduzeli kontramjere jer ne vidim šta bi se drugo moglo uraditi”, rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH komentarisao je i najavljenu gradnju Pelješkog mosta.

“Naravno da jeste neka vrsta problema, ali generalno mislim da se to može uz iskren razgovor riješiti. Razumijem interes Hrvatske da želi povezati, svoju teritoriju nekim mostom i da na neki način izbjegne te gužve koje se događaju na ulascima i izlascima u Neum, ali sa druge stane Hrvatska mora razumijeti interes BiH da taj most ne ograničava njen pristup slobodnom moru, i da ne omogućava ulazak većih brodova. Mislim da bi konačno trebalo postići dogovor da se završi taj most u Gradišci koji godinama stoji. Tako da mislim da jedan paket u kojem bi Hrvatska imala mogućnost da pravi most. mora imati takve uslove da omogućava ulazak većih brodova u Neum, i te stvari uz izgradnju mosta na Gradišci, i uz pravo da oni koji ulaze u teritoriju BiH ne moraju biti pregledavani od strane Hrvatske, su stvari oko kojih se možemo dogovoriti. Oni će dobiti most a  mi ćemo dobiti normalan pristup našim vodama. Ako bude dobre volje sve se može riješiti , a ako ne bude onda će trajati sukobi i svađe, i odluku će morati donijeti neko izvan ove dvije zemlje”, kazao je Ivanić.

Naglasio je da ukoliko Predsjedništvo o tome bude raspravljalo da će svoj stav graditi na bazi ponuđenih argumenta, istaknuvši uslove pod kojima bi podržao gradnju

“Teško je sad na bazi informacija sa kojima raspolažem reći kakav će biti stav. Što se mene tiče ja ću podržat most ako budu ispunjeni ovi uslovi. Možda postoje argumenti koji će me ubijediti da se saglasim sa time, ali na bazi argumenata ovo je moja vrsta stava pod kojim bi uslovima to podržao. Ovaj saziv Predsjedništva do sada nije imao priliku da razgovara na tu temu”, kazao je Ivanić.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.