Naslovnica BiH Regija Ivanić na Sam...

Ivanić na Samitu u Dubrovniku: Dobri odnosi u regiji znače stabilnost BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić sudjeluje na Summitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Dubrovniku.

33
PODIJELI

Predsjedavajući Predsjedništva BiH tokom predsjedničkog panela obratio se učesnicima skupa, zahvalio Republici Hrvatskoj na odličnoj organizaciji skupa i uspješnom predsjedavanju u protekloj godini, te je naglasio da je SEECP izuzetno važna regionalna organizacija, čiji značaj nije dovolјno istican.

U nastavku govora, Ivanić je rekao da se upravo vratio iz Brisela, te da je veoma zadovolјan utiscima koje nosi u vezi s raspoloženjem Evropske unije prema Bosni i Hercegovini i drugim zemlјama koje imaju aspiracije ka članstvu u EU.

dubrovnik-samit

Istakao je da je neophodno da zemlјe regije urade svoj dio posla, prvenstveno na popravlјanju međusobnih odnosa.

– To je posebno važno za BiH, jer dobri odnosi u regiji znače stabilnost BiH – rekao je predsjedavajući.

U nastavku obraćanja, ukazao je na nekoliko pozitivnih stvari koje su se desile u BiH u proteklom periodu, te je izrazio nadu da će to rezultirati statusom kandidata za članstvo u EU u što kraćem roku.

ivanic-dubrovnik-samit-2

Predsjedavajući PBiH se suglasio s prethodnim govornicima da je za sigurnost regije izuzetno važna zajednička borba protiv ekstremizma i nasilnog radikalizma, te je izrazio zadovolјstvo što se i u BiH o toj temi govori otvorenije nego u prethodnom periodu.

Na kraju obraćanja poželio je mnogo uspjeha Republici Sloveniji u predsjedavanju iduće godine.

Na Summitu u Dubrovniku učestvuju predsjednici zemalјa regije, Kolinda Grabar Kitarović. Aleksandar Vučić, Borut Pahor, Filip Vujanović, Gjorge Ivanov, premijer Bugarske Bojko Borisov, zamjenik premijera Turske Tuğrul Türkeş i drugi dužnosnici zemalјa učesnica Procesa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.