BiHPolitikaIvanića i Izetbegovića iznenadile reakcija iz Hrvatske zbog hapšenja, Čović zahvalan zbog...

Ivanića i Izetbegovića iznenadile reakcija iz Hrvatske zbog hapšenja, Čović zahvalan zbog njih

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić nakon sastanka s koalicionim partnerima u zgradi Predsjedništva kazao je da je iznenađen reakcijama Hrvatske na hapšenje pripadnika HVO-a sa područja Orašja.

– Način na koji je reakcija uslijedila djeluje kao pritisak na pravosuđe. Razumijem njihovu zainteresovanost za Hrvate u BiH, ali ulazak u suštinu, pokušaj osporavanja i optužbe prije suđenja, zaštita stvari koje su se događale na tom prostoru, mislim da prelazi granice – kazao je Ivanić.

Sličnog stava je i Bakir Izetbegović kojeg je također začudila burna reakcija, a na pitanje boji li se da bi Hrvatska zbog ovoga mogla kočiti evropski put BiH Izetbegović kaže:

– Ma ja se više ničega ne bojim, nakon svega što smo ovdje prošli – kaže Izetbegović.

Potpuno suprotnog stava je Dragan Čović koji je zahvalio Hrvatskoj za reakciju i istakao da je ona i očekivana. Čović je kazao da on ne ulazi u meritum samog predmeta, ali da je nedopustivo da se grubo hapse ljudi koji su se ranije odazivali na pozive pravosuđa i da im se određuje pritvor pod izgovorom da bi nakon 20 godina mogli utjecati na svjedoke.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE