Lokalne TemeSportIvo Ištuk za Sportske Vijesti: Meč protiv Rudara je više od same...

Ivo Ištuk za Sportske Vijesti: Meč protiv Rudara je više od same utakmice, ali mi smo lideri i idemo na pobjedu

U Prvoj ligi FBiH ostalo je šest kola do kraja prvenstva kada ćemo dobti i konačni izgled prvenstvene tabele, odnosno, koji će tim biti prvi i izboriti nastup u Premijer ligi BiH, te koji timovi će ispasti u niži rang takmičenja. Trenutno prvoplasrani tim prvenstvene tabele je NK Bosna Visoko, koju sa klupe predvodi veliko trenersko ime, Ivo Ištuk, ekipa je koja duž čitave ove sezone igra najbolji nogomet u 1. ligi FBiH, i od početka prvenstva drži tu lidersku poziciju. U narednom, 25. kolu 1. lige FBiH, tim Bosne gostuje u Kaknju kod ekipe Rudara, koji se trenutno nalazi na trećem mjestu prvenstvene tabele sa pet bodova zaostatka za ekipom Bosne, i svakako da će to biti možda i ključni susret u borbi za ulazak u Premijer ligu BiH. Tim povodom, sportskevijesti.com kontaktirale su aktuelnog šefa stručnog štaba NK Bosna Visoko, Ivu Ištuka, regionalno priznatog nogometnog stratega koji je u svojoj trenerskoj karijeri vodio, između ostalog, Željezničar, Široki Brijeg, Čelik, Rijeku, Hartberg, te, ranije, u dva navrata upravo, Bosnu, a bio je i svojevremeno i asistent nekadašnjeg selektora Fuada Muzurovića u reprezentaciji BiH, kako bi porazgovarali o aktuelnim temama vezanim za eventualni plasman NK Bosna u Premijer ligu BiH, ali i o šansma reprezentacije BiH oko eventualnog plasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine.

Ivo Ištuk, s obzirom da se radi o uglednom stručnjaku, koretno je odgovorio na naša pitanja i pitanja koja zanimaju naše čitaoce:

S obzirom da ste vi regionalno priznat stručnjak, i stručnjak sa višegodišnjim trenerskim iskustvom, prije svega, u Premijer ligi BiH, i 1. Hrvatskoj Nogometnoj ligi, odnosno, najvišem rangu takmičenja pomenutih zemalja, šta vas je privuklo da preuzmete jedan tim koji trenutno nije učesnik najvišeg ranga takmičenja, konkretno, u ovom slučaju NK Bosnu iz Visokog?

“Ja sam ranije u Bosni proveo mnogo godina, i kao igrač, i deset godina kao trener. Mi smo 1998. godine bili prvaci Bosne i Hercegovine. Moje prebivalište je nedaleko od stadiona, te među upravom kluba, i samim igračima imam dosta prijatelja, i samim tim, veže me za Bosnu dosta toga. Uprava kluba i ja sjeli smo i dogovorili se oko mog preuzimanja tima, što sam ja prihvatio bez problema, sve sa ciljem da pokušam uvesti Bosnu u Premijer ligu.”

Može li NK Bosna po vašem mišljenju sa ovim trenutnim igračkim kadrom koji imate na raspolaganju izboriti nastup u Premijer ligi?

“Ovo do sada što smo uradili govori da može. Najviše smo vremena proveli na prvom mjestu, skoro čitavu sezonu do sada. Ljudi u upravi su, također, pokazali veliku dozu ozbiljnosti, i da se može. Ima još dosta da se igra do kraja, ali radi se kvalitetno, i sve je usmjereno ka tom cilju.”

Kakvo je vaše očekivanje od narednog susreta, odnosno susreta narednog prvenstvenog kola, koji ekipa Bosne igra u Kaknju, sa timom Rudara, s obzirom da je Rudar trećeplasirani tim na tabeli sa pet bodova zaostatka za ekipom Bosne, i samim tim direktni konkurent za ulazak u Premijer ligu u ovom trenutku?

“Nekada sam igrao protiv Rudara i nije samo to što je Rudar treći razlog zašto je ovo teška utakmica. To je lokalni derbi, i više je od same utakmice. Ali, mi smo prvi na tabeli i to nam daje za pravo da se nadamo pobjedi, također, smatram da imamo igrački kadar koji je sposoban savladati Rudar, i samim tim opravdati ulogu favorita u tom susretu.”

U slučaju da NK Bosna izbori nastup u Premijer ligi, a s obzirom na to da ste vi dugi niz godina radili u Premijer ligi i poznajete prilike u najvišem rangu bh nogometa, kakav je po vašem mišljenju domet trenutnog igračkog kadra NK Bosna u odnosu na ostale timove koji su trenutno u Premijer ligi?

“Premijer liga je stepenica više u odnosu na 1. ligu FBiH, i trebaće vremena da se klub digne na taj nivo, ali, mi imamo dobru ekipu, prvi smo na tabeli 1. lige FBiH, i samim tim nešto vrijedimo. Međutim, sad zasad prvo slijedi prvenstveni duel sa Rudarom, pa potom da eventualno izborimo plasman u Premijer ligu, ali i da se tamo zadržimo, a ne da budemo tamo samo jedno ljeto, jer ipak, mi smo klub sa tradicijom.”

Vi imate iskustvo vođenja najboljih timova u BiH, ali i van granica BiH, odnosno, u Austriji i Hrvatskoj, a konkretno, u Hrvatskoj ste, između ostalog, vodili velikana 1. HNL, ekipu Rijeke, pa možete li nam navesti razliku u kvaliteti između Premijer lige BiH i 1. HNL, s obzirom da ste vi kompetentna osoba po tom pitanju?

“Dinamo, Rijeka i Hajduk daleko su iznad timova u Premijer ligi BiH, i finansijski, i infrastrukturno, i prema kvaliteti igračkog kadra, i s njima se timovi iz Premijer lige ne mogu nositi, dok ostali timovi iz 1. HNL po kvaliteti su dosta slični timovima iz Premijer lige. Generalno, u Premijer ligi trenutno su dosta lošiji budžeti timova u odnosu na timove u 1. HNL.”

Svojevremeno ste bili asistent tadašnjeg selektora reprezentacije BiH, Fuada Muzurovića, i sigurno da pratite nastupe reprezentacije BiH, stoga, zanima nas kakvo je vaše mišljenje da li reprezentacija BiH može izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Rusiji?

“Imamo dobre šanse da odemo u baraž ukoliko sad savladamo Grčku. Zasad stvari idu dobro i planiranim tokom. Ipak, mi nismo još top 15 reprezentacija svijeta da možemo reći da u svakom trenutku možemo pobijediti, ali činjenica je da u ovim kvalifikacijama možemo izboriti taj baraž, pa se potom nadati nekom lakšem protivniku, čemu se ja iskreno nadam.”

Hvala Vam na izdvojenom vremenu za SPORTSKE VIJESTI, želimo vam mnogo sreće u nastavku trenerske karijere!

“Hvala i vama, također, i vama svako dobro u daljem radu” – završio je današnji razgovor za sportskevijesti.com, šef stručnog štaba NK Bosna Visoko, Ivo Ištuk.

Sportske Vijesti


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE