Zahvaljujući vrhunskoj kombinaciji sastojaka, ova dva ćevapa su jedno od omiljenih tradicionalnih jela za vrijeme mjeseca Ramazana. Sam način pripreme i osnovni sastojci su ono nešto što daje posebnu draž ovim jelima.

Luk i mrkva im daje slatkoću, a meso osigurava sitost tokom dužeg vremenskog perioda.

Obično se služe uz rižu, ali može i uz neke druge priloge.

 

Hadžijski ćevab

1. Sastojci: 900 gr junetine ili teletine:

2. 500 gr crvenog luka;

3. 3-4 paradajza srednje veličine;

4. pakovanje šampinjona;

5. 2-3 paprike babure;

6. sol;

7. biber;

8. peršun;

9. maslac.

 

Priprema:

Meso operite, posušite i isijecite na kocke. U dublju posudu zagrijte maslac, dodajte  isjeckan luk i dinstajte 10 sekundi, zatim stavite meso i pržite dok ne potamni.

Za vrijeme dok se meso prži operite paradajz, šampinjoje i paprike. Paradajz ogulite, očistite košpe i isijecite na kockice, a isto uradite i sa paprikama. Šampinjone isjeći na trake. Zatim pripremite drugu posudu u kojoj ste zagrijali maslac, pa redom pržite prvo paradajz, otprilike 2 minute, potom paprike i na kraju šampinjone.

U smjesu od povrća dodaje meso i luk, te začinite i po potrebi dodajte hladnu vodu, pa to miješajte sve zajedno 5 minuta.

Smjesu prespite u vatrostalnu posudu, prekrijte folijom i pecite u pećnici na 180°C, otprilike 30-45 minuta.

 

sis-cevapŠiš-ćevab

1. Sastojci:800 gr masnijeg janjećeg mesa;

2. 500 gr luka;

3. 120 gr mrkve;

4. začini – sol, biber;

5. štapići za ražnjiće – šiš;

6. paradajz pire.

 

Priprema:

Izrežite meso na manje komade, a crveni luk na šire listove. Mrkvu isjeckajte na kolutiće.

Na štapiće redajte komad mesa, komad luka, kolutić mrkve i tako redom dok ne popunite štapić, s tim da svaki štapić počnete i završite s mesom.

Ovako pripremljen šiš ćevab poredajte u posudu, posolite i pobiberite. Potom dodajte vode, toliko da sve pokrije. Kada voda prokuha smanjite temperaturu i kuhajte na tihoj vatri dok meso ne omekša.

Pred sam kraj kuhanja dodajte paradajz pire.