Iz Aidine kuhinje: Oslić – riba za deset

Aida Smajić je djevojka iz Visokog, koja je učešćem u Hayatovoj emisiji "Super recept" pokazala svoju kreativnost i umijeće u kuhinji. Na portalu Visoko.co.ba moći ćete pronaći njene recepte, tradicionalna jela iz bosanske kuhinje, ali i recepte "moderne" kuhinje. Pročitajte i kuhajte uz vrijedne kuharske tajne Aide Smajić. Prijatno!

7804

Konzumiranje ribe zbog svih nutritivnih vrijednosti koje ona u sebi sadrži preporučljivo je konzumirati barem jednom sedmično.
Zato danas kao ideju za ručak predstavljam oslić – ribu koja se brzo sprema i ne treba dodatnu pripremu.
Filet oslića se može pohovati, pržiti, kuhati ili poširati, zavisno od toga kako ko voli.
Oslić ima bijelo, mekano meso, lako probavljivo. Po svojoj strukturi spada u dijetalne namirnice budući da sadrži malu količinu masnoće, a time i manju energetsku vrijednost.
Ukoliko kupujemo ribu u ribarnici moramo paziti da je svježa.
Svježa riba se prepoznaje po čistim i bistrim očima, svježe crvenim i dobro prijanjajućim škrgama te po napetoj i sjajnoj koži.
Oslić se može kupiti i duboko smrznut, bez glave ili u obliku fileta.
Prije same termičke obrade ribu je najprije potrebno očistiti od peraja, od krljušti, odstraniti joj utrobu ako prethodno nije očišćena, te je oprati pod mlazom hladne vode i posušiti.
Zatim dodati limunov sok i začine.

oslić1Oslić na kromipru
Sastojci:
• 500 gr oslića
• 1 kg krompira
• 50 ml maslinovog ulja
• 5 režnjeva bijelog luka
• Grančica ružmarina
• Biber u zrnu
• Začini i so

Priprema:
Krompir oguliti pa isjeći na kriške, posoliti i začiniti, pa pomiješati sa iglicama ružmarina.
U tepsiju sipati maslinovo ulje, pa u njega istresti krompir.
Oslić natrljati začinima i složiti preko krompira, pa sve pobiberiti svježe mljevenim biberom.
Preko svega posuti sitno sjeckani bijeli luk i dodati malo hladne vode.
Tepsiju prekriti folijom pa peći u rerni 30 minuta na 220 °C. Otkriti s jednog kraja i provjeriti da li je krompir mekan, ako jeste skloniti foliju i ostaviti 5 minuta da lijepo porumeni.

Oslić s povrćemoslić3
Sastojci:
• 500 gr oslića
• 1 glavica crvenog luka
• 1 limun
• 1 kesica zamrznutog povrća
• Začini po ukusu
• Alu-folija
• Ulje

Priprema:
Filete posuti začinima. Svaki filet posebno staviti u alu foliju ,na njega staviti krišku limuna, malo pouljiti, pa zaviti folije.
Tepsiju pouljiti, zatim složiti zamotane filete i peći na 200°C nekih 30 minuta.
Isjeckati glavicu luka i prodinstati sa malo ulja i vode, dodati mješavinu povrća, začine i nastaviti dinstanje uz dodavanje vode ako je potrebno.
Kada se povrće izdinsta, dodajte još začina po ukusu.
Izvaditi pečenog oslića iz pečnice, pa poslužiti uz povrće.