BiHPolitikaIz RS-a više ne učestvuju u radu Centralnog popisnog biroa

Iz RS-a više ne učestvuju u radu Centralnog popisnog biroa

-Prošao je 25. juni i dva predstavnika Republičkog zavoda za statistiku su se povukli iz daljeg rada Centralnog popisnog biroa – rekla je Čičković za banjalučku ATV govoreći o roku koji je direktoru Agencije za statistiku BiH Velimiru Jukiću Narodna skupština Republike Srpske ostavila da razmisli i povuče potpis sa sporne metodologije.

Čičković kaže da Zavod za statistiku Republike Srpske kreće sa obradom podataka za ovaj bh. enitet odmah nakon što Vlada i Narodna skupština RS-a usvoje zakon na osnovu kojeg će Zavod moći objaviti podatke za teritoriju RS.

Ona kaže da su softverske šifre za rad u programu za obradu podataka na nivou BiH služile samo za uvođenje reda u sistemu, ali ne i za kontrolu podataka.

-To je bio jedan program čija namjena jeste da spriječi zloupotrebe – rekla je Čičković, reagujući na tvrdnje predsjednika SDS-a Mladena Bosića da su postojale softverske šifre da niko nije mogao raditi u programu bez saglasnosti sve tri strane.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE