Naslovnica Lokalne Teme Kultura Iz štampe iza...

Iz štampe izašla brošura “Car-Kralj u Visokom 1910.”, autora Zdenka Antovića i Gorana Čakića

283
PODIJELI

Nakon nekoliko godina pripreme, danas je izašla iz štampe brošura koja opisuje ovaj istorijski dan za Visoko i Bosnu i Hercegovinu.

Brošura ima 64 stranice, u crno-bijeloj je štampi, formata A5. Ima 32 istorijske fotografije, od kojih su 24 vezane za grad Visoko. Osim fotografije boravka cara Franje Josipa I na željezničkoj stanici u Visokom, tu je i dvadesetak starih fotografija visočkih građevina nastalih u vrijeme i pod uticajem austrougarske vladavine. Čitaoce će zasigurno zanimati šta su rekli u pozdravnim govorima u Visokom tadašnji načelnik, Salihaga Šehović, kao i sam Car.

U jednom dijelu, sa posebnim dopuštenjem prof. dr. Joze Džambe, predavača na najpoznatijim njemačkim sveučilištima, dat je opis događaja od Broda do Mostara. Perom vještog književnika čitaocima i istoričarima približena su tri dana boravka Cara-Kralja u Bosni i Hercegovini, uz korištenje informacija bečkog arhiva.
Ovo djelo ima poseban značaj za grad Visoko, jer su se konačno riješile dileme o netačnim informacijama da je Car šetao gradom Visoko i otvorio osnovnu školu na Kraljevcu (današnja OŠ Kulin ban”), s obzirom da je austrougarski vladar boravio samo na željezničkoj stanici

Cijena brošure je 5,00 KM (pet KM) i može se poručiti putem FB profila Zdenka Antovića. Izdanje nije imalo sponzora, cijena pokriva samo dio pripreme i štampe, a rad autora je poklon onima koje će ovo cijeniti, uključujući i eventualne visočke institucije.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.