BiHIz Visokog 9.jula kreće kolona sa 71 žrtvom genocida

Iz Visokog 9.jula kreće kolona sa 71 žrtvom genocida

U JKP „Gradska groblja“ Visoko privode se kraju pripreme za još jedan tužni ispraćaj žrtava genocida u Srebrenici. Ove godine smiraj će naći najmanji broj žrtava, ukupno 71, što će uz dosadašnje ukope u Potočarima biti broj od 6.574 ukopane žrtve genocida.

– JKP „Gradska groblja“ Visoko od 2003.godine je uključeno u organizaciju opremanja, prijevoza i ukopa stradalih Srebreničana. Pripreme za ovogodišnji ispraćaj i ukop su pri samom kraju, kako u Potočarima, tako i ovaj dio opremanja i vjerskog obreda koji će biti obavljen u Visokom. Nažalost ovo je relativno mali broj žrtava koje će biti ukopane, najmanji broj do sada, što pokazuje koliki je problem identifikacija i pronalaženje grobnica. Nadamo se da će se stanje popraviti, te da će što veći broj žrtava pronaći svoj smiraj, kao i njihove porodice koje godinama tragaju za svojim najmilijima. – kazao nam je direktor JKP „Gradska groblja“ Visoko Kenan Karavdić, te dodao da su i ove godine planirane i reekshumacije, kako u Potočarima, tako i u Bratuncu, te na drugim lokalitetima gdje su ukopavane žrtve.  

Najmlađe žrtve genocida koje će biti ukopane ove godine u vrijeme genocida imale su po 16 godina, a to su Šefik Ademović, Hajrudin Mujić, Đemal Nukić, Munib Salkić i Damir Suljić. Svi oni su rođeni 1979.godine. Najstarija osoba koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Alija Salihović koji je imao 72 godine. Ove godine u Potočarima će biti ukopana i braća Ćerimović, Fadil i Senahid, kao i braća Imamović, Zaim i Zejad, te očevi i sinovi Hasanović Abdulah i Ševket, Harbaš Bajro i Adem i Mehmedović Hasan i Hazim.

Ispraćaj žrtava srebreničkog genocida ove godine kreće iz Visokog 9.jula u 10.00 sati. Planirana su zaustavljanja u Ilijašu, Vogošći, ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu, te već poznatom rutom do Potočara.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE