ZDKPolitikaIz vladajućih stranaka podržali visoke takse za kladionice, kako bi mogli rušiti...

Iz vladajućih stranaka podržali visoke takse za kladionice, kako bi mogli rušiti Kasumovića?

Vijećnici Snage centra u Zenici traže da Ustavni sud FBiH odmah uzme u razmatranje ustavnost Odluke o komunalnim taksama u ovom gradu, izglasana krajem prošle godine, a koja je izazvala niz polemika u javnosti.

Prema novoj Odluci o komunalnim taksama u Zenici kladionice koje posluju u ovom gradu trebaju plaćati između 30.000 i 50.000 KM godišnje po uplatnom mjestu, umjesto dosadašnjih oko 3.000 KM. Takvu Odluku predložio je gradonačelnik Fuad Kasumović, a podržali ga gradski vijećnici, većinom glasova.

Dio eksperata smatra kako bi nova Odluka o komunalnim taksama u Zenici mogla biti diskriminirajuća, jer predviđa veće takse samo za neke djelatnosti, dok druge oslobođa, te da bi Ustavni sud ovakvu odluku mogao proglasiti neustavnom, a to bi značilo višemilionsku odštetu kladionicama iz gradskog budžeta.

Osam vijećanika Snage centra traže da Ustavni sud u Zenici odmah krene u ocjenu ustavnosti ove odluke, kako bi se izbjega eventualna šteta po gradski budžet. Svako prolongiranje ocjene ustavnosti, smatraju iz Snage centra, samo dodatno produbljuje agoniju. Vijećnike Snage centra podržala su i dva vijećnika A-SDA

Odluka Ustavnog suda koju su naši vijećnici tražili je način kako da što prije dođemo do novca i nije nikakav bojkot gradonačelnika. Nikada nismo niti ćemo raditi protiv Grada – smatraju iz Snage centra.

– Ukoliko se utvrdi da je odluka Vijeća ustavna, Snaga centra će na prvoj narednoj sjednici Vijeća predložiti amandman o povećanju taksi za kladionice sa 50.000 na 100.000 KM, po uplatnom mjestu. Ukoliko Sud Odluku ocijeni kao  neustavnu, odmah idemo u izmjenu i dopunu Odluke o taksama i Grad opet ima sredstva na računu koja je trebao imati do 28. februara – navode iz Snage centra.

Iz ove stranke se pitaju „da li su vladajuće patrije u Zenici namjerno podržale veće takse za kladionice, kako bi mogle zatražiti smjenu gradonačelnika Kasumovića, nakon eventualnog  ‘obaranja’ Odluke na Ustavnom sudu i moguće štete po budžet Grada?

Vijećnici Gradskog vijeća, a ne gradonačelnik, su usvojili ovakvu odluku, bez dovoljno informacija, stručnih potvrda i činjenica, što može rezultirati enormnom štetom po budžet Grada, kojeg finansiraju građani. Snaga centra jeste za kvalitetnije rješavanje finansiranja sporta i za drukčiji način ubiranja komunalnih taksi, ali nije za to da donosimo odluke koje su u prošlosti, ali i sada, predmet sudskih sporova – navode iz Snage centra.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović smatra da kladionice trebaju plaćati već takse u budžet, iz kojih bi se kasnije finansirali sportski klubovi u gradu.

Iz Snage centra smatraju da će se pričao o komunalnim taksama u Zenici završiti na jedan od četiri moguća scenatrija. Ishode su ponudili u dijagramu 1. Nadaju se da će odgovorni rješenje koje će biti najkorisniji za Zenicu.

nap.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE