SvijetEvropaIzbori u Francuskoj pokazali su krah republikanca i socijalista

Izbori u Francuskoj pokazali su krah republikanca i socijalista

Ovi izbori su pokazali krah dvije do sada najjače partije: repulikanaca koje je predstavljao Fillon sa oko20% osvojenih glasova i socijalista koje je predstavljao Hamon sa minimalnih 6%.Treba očekivati skore jake potrese u tim partijama pogotovo imajući u vidu da je Macron svoj pokret osnovao prije tek nešto više od godinu dana, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba Dizadrević.

VIJESTI.BA: Na predsjedničkim izborima koji su danas održani u Francuskoj, sudeći po preliminarnim rezultatima u drugi drug idu liderka radikalnog Nacionalnog fronta i nezavisni kandidat Emanuel Macron? Da li se radi o očekivanom ishodu.

DIZDAREVIĆ: Po svim ispitivanjima javnog mnjenja prije izbora, prednost je davana tim kandidatima.Bitna razlika je u tome da je Marine le Pen bila favorit sa predviđanjima da će osvojiti oko 25% glasova, što se nije desilo i otuda i prisutno razočarenje koje vlada u njenom okruženju.Naime po sadašnjim predviđanjima Macron vodi sa 24% prema 21%.S druge strane prva ispitivanja, kada je riječ o drugom krugu, koji će se održati za 15 dana, Macron ima ogromnu prednost 62% prema 38%.

VIJESTI.BA:  Hoće li Macron uspjeti da pridobije podršku onog drugog, liberalnijeg, dijela francuskog građanstva?

DIZDAREVIĆ:Po objavljivanju rezultata, i republikanac Fillon kao i socijalista Hamon su pozvali svoje pristaše da glasaju protiv Le Pen.To nije slučaj sa predstavnikom lijevice Melanchonom koji je do daljnjeg odložio da se izjasni, pozivajući se na neophodne konsultacije sa izbornom bazom. Naime, već sada se partije spremaju za skore parlamentarne izbore i poraženi spremaju svoje strategije i taktike.

VIJESTI.BA: Kako komentirate izborni rezultat Francios Fillona? On je prema do sada poznatim rezultatima, tek na četvrtom mjestu, iza ljevičarskog kandidata Melenchona?

DIZDAREVIĆ: Ovi izbori su pokazali krah dvije do sada najjače partije: repulikanaca koje je predstavljao Fillon sa oko20% osvojenih glasova i socijalista koje je predstavljao Hamon sa minimalnih 6%.Treba očekivati skore jake potrese u tim partijama pogotovo imajući u vidu da je Macron svoj pokret osnovao prije tek nešto više od godinu dana. Podršku koju je dobio je, čini mi se, više odbijanje dosadašnjih politika nego podržavanje programa Macrona koji je još uvijek nedorečen.

VIJESTI.BA: Mnogi su mišljenja da bi pobjeda Le Penove, bila početak kraja Evropske unije. Kako Vi gledate na takve ocjene?

DIZDAREVIĆ: Kritike na politiku Evropske unije ne stižu samo od Marine Le Pen već i od ljevičara Melanchona.Nezadovoljstvo politikom Evropske unije postaje sve veće u Francuskoj i u tom pogledu mislim da je Fillon imao najkonkretnije i najkonstuktivnije prijedloge. Nejasan je i odnos koji će novi predsjednik Francuske imati prema Balkanu i prema BiH.

Razgovarao: Nihad Hebibović

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE