ZDKPolitikaIzborni "šamar" KO SDA ZDK i premijeru Miralemu Galijaševiću

Izborni “šamar” KO SDA ZDK i premijeru Miralemu Galijaševiću

Prije četiri godine SDA je u ZDK od 12 općina u njih devet dobila najviše vijećničkih mandata. Od 12 općina jedino gdje SDA nije imala svoje predstavnike bila je Usora. Impresivna je bila i pobjeda SDA kandidata za načelnika, pobijedili su u svim općinama izuzev u Doboj-Jugu, Brezi, Žepču i Usori.

Četiri godine kasnije situacija je potpuno drugačija. SDA je dobila svoje načelnike u općinama Doboj Jug, Kakanj, Olovo, Tešanj. U Brezi je također pobijedio kandidat koalicije SDA/SBB ali iz redova SBB-a.

Na ovaj način birači u ZDK su na jasan način poručili Kantonalnom rukovodstvu SDA šta misle o njihovom radu u protekle četiri godine. Politički šamar rukovodstvu KO SDA ZDK tim prije je bolniji zbog “gubitka” Zenice dugogodišnjeg bastiona SDA i glavnog grada ZDK. Pored Zenice SDA je izgubila Visoko, Maglaj, Zavidoviće i Vareš. Podsjećamo  na početku kampanje na jednoj od press konferencija portparol SDA ZDK Jasmin Duvnjak je najavio kako je cilj SDA na ovim izborima 10 načelničkih pozicija, tako da je ostvareni rezultat tim prije deprimirajući.

Pogledajte ko su novi načelnici općina u ZDK i iz kojih stranaka dolaze.

Doboj – Jug – Mirnes Tukić (SDA)

Tešanj – Suad Huskić (SDA)

Maglaj – Mirsad Mahmutagić (SDP)

Žepče – Mato Zovko (HDZ)

Zavidovići – Hašim Mujanović (SBiH)

Zenica – Fuad Kasumović (Nezavisni kandidat)

Kakanj – Nermin Mandra (SDA)

Vareš – Zdravko Marošević (HDZ)

Olovo – Đemal Memagić (SDA)

Breza – Munib Zaimović (SBB)

Usora – Zvonimir Anđelić (HDZ)

Visoko – Amra Babić (Nezavisni kandidat)


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE