BiHPolitikaIzetbegović: Nema 'plana B' u reviziji postupka za genocid

Izetbegović: Nema ‘plana B’ u reviziji postupka za genocid

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), ujedno i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović kazao je novinarima da nema “plana B” za reviziju postupka pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu po tužbi protiv Srbije za genocid.

Komentirajući upit u vezi s tim, kazao je da je bh. agent pred ICJ-em Sakib Softić “dobio ekspertnu, finansijsku, političku, moralnu i svaku drugu podršku”, te da bi trebao, nakon svega, “dati odgovor o tome smatra li da u tom pogledu postoji kredibilna pozicija i da se može krenuti u reviziju s dobrim šansama da ona bude prihvaćena”.

Izetbegović je bio izričit, rekavši da “postoji rok od 10 godina u kojem se mora predložiti revizija i tu niko ne bi trebao da se ljuti, niti da se posebno politički angažira”.

‘Političari se ne bi trebali miješati’

“Mi samo tražimo pravdu u odnosu na ono što je Miloševićev režim uradio prije 20 i nešto godina”, poručio je Izetbegović.

Napomenuo je i da se radi o striktno pravnom pitanju u što se ne bi trebali miješati političari te da to pitanje ne bi trebalo imati druge negativne implikacije.

“Podrazumijeva se da ću dati podršku agentu Softiću kao bošnjački član Predsjedništva BiH”, najavio je Izetbegović.

Nadalje, dodaje, Softić treba naći nove dokaze ili predočiti Sudu kompilaciju novih dokaza, sastaviti taj mozaik i izjasniti se u vezi s tim.

Najavio odluku za 10-15 dana

Izetbegović je krajem siječnja u izjavi Al Jazeeri najavio da će odluka o reviziji presude biti donesena u roku 15 dana.

“Ne možemo izbjeći da se povremeno vratimo u prošlost. Ne raduje me što je to tako, ali ne možemo ni bježati od te prošlosti. Ona je takva kakva je i nećemo s njom trgovati. Za nekih 10 do 15 dana mislim da ćemo imati finalno prikupljene argumente koje će gospodin [Sakib] Softić procijeniti i kazati šta je njegova preporuka”, rekao je Izetbegović.

Međunarodni sud pravde presudio je 2007. godine da službeni organi Srbije nisu u BiH poduzeli radnje koje predstavljaju obilježja genocida.

Sud je odlučio da Srbija nije djelovala u konspiraciji u namjeri da se izvrši genocid, niti je poticala izvršenje genocida.

aljazeera.net/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE