BiHPolitikaIzetbegović o koaliciji sa SBB: Sve je moguće, ali mislim da će...

Izetbegović o koaliciji sa SBB: Sve je moguće, ali mislim da će opstati

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, u intervjuu za N1 je govorio o koaliciji sa SBB-om, Fahrudinu Radončiću, Miloradu Dodiku, jedinstvu unutar SDA, prenosi novinska agencija Patria.

Izetbegović je kazao da očekuje da će Bosna i Hercegovina naredne godine dobiti status kandidata za Evropsku uniju i da je potreban dodatni trud nakon što EU pošalje pitanja našoj zemlji.

Na ročištu u Sudu BiH gdje se vodi postupak protiv lidera SBB-a, Radončić je između ostalog svoj slučaj nazvao “osvetom” zbog navodnog kompromisa i dogovora njega i Bakira Izetbegovića da lider SBB-a bude zajednički kandidat Saveza za bolju budućnost BiH i Stranke demokratske akcije jer se Izetbegović ne može treći put kandidovati na izborima za člana predsjednika BiH.

“Nije dogovoreno. Dogovora o tome da ja ili SDA podržimo Radončića kao zajedničkog kandidata 2018. godine nije bilo. SDA je najjača stranka u BiH i redovno je imala svog kandidata za člana Predsjedništva BiH i imat će ga i 2018. Godine. Ja nikada nikome to nisam obećao niti dogovarao”, kazao je Izetbegović.

On je kazao da je atmosfera u SDA veoma dobra.

“Mislim da nikad nismo imali jednu takvu energiju, konsenzus i dobru atmosferu u radu organa kao što je to sada. Nema ništa što bi ličilo na neki razdor”, kazao je Izetbegović, dodajući da su gotovo svi članovi Glavnog odbora podržali koaliciju sa SBB-om.

No, rekao je Izetbegović, uvijek ima nezadovoljnih ljudi.

“Imate par nezadovoljnih ljudi koji su bili potpredsjednici unutar SDA i koji su sada parlamentarci. S njihove strane dolazi jedno nezadovoljstvo i ostaje nam par godina da pokušamo te stvari zaliječiti u odnosu na te respektovane članove SDA i da imamo jedno stoprocentno jednistvo unutar SDA koje je u ovom času 99 procentno”, poručio je Izetbegović.

Na upit u tome u kakvom je stanju koalicija SDA – SBB nakon posljednjih dešavanja, hapšenja pa puštanja na slobodu Fahrudin Radončića, te da li će koalicija opstati Izetbegović je kazao:

“Sve je moguće. Mislim da će koalicija opstati. Ona je u interesu BiH, Bošnjaka koje ove dvije stranke predstavljaju, daleko nadilazi sitne lične interese, ona je brana eventualnim napadima na stabilnost ili teritorijalni integritet BiH”, kazao je Izetbegović.

Nedavno je Milorad Dodik kazao da je Sarajevo nesiguran grad i da ga treba zaobilaziti, na šta je Izetbegović odgovorio:

“Sarajevo ima jači ekonomski život nego cijela Republika Srpska. Dodik bi trebao doći u Sarajevo i naučiti neke stvari od Sarajlija koji su imali snage da prevaziđu stvari koje su preživjeli. U RS propada penzioni fond, propadaju željeznice, bankarski sistem, propada rafinerija; njihov penzioner je najsiromašniji u Evropi, tako da Dodik ima puno toga da pospremi u vlastitom dvorištu i mogao bi puno toga naučiti upravo od Sarajlija”, kazao je između ostalog Bakir Izetbegović.

S obzirom da ima mjeru zabrane komuniciranja u određenim segmentima, Fahrudin Radončić neće moći direktno komunicirati sa prvim čovjekom SDA.

Izetbegović je rekao da će, dok Radončić ima mjere zabrane, komunicirati s njim preko drugih čelnika SBB-a.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE