Naslovnica Lokalne Teme Saopćenja Izložba „Hazi...

Izložba „Hazim Šabanović 1916-1971“ 9. maja u Zavičajnom muzeju Visoko

179
PODIJELI

Zavičajni muzej Visoko u saradnji sa Orijentalnim Institutom, Gazi Husrev begovom bibliotekom i MSŠ „Hazim Šabanović“ priprema izložbu posvećenu dr. Hazimu Šabanoviću.

Hazim Šabanović je bio istaknuti bosanskohercegovački historičar koji se isključivo interesovao osmanskim razdobljem. Rođenje u Porječanima 1916. godine nedaleko od Visokog,  a skoro čitavu svoju karijeru posvetio je izučavanju historije Bosne u okviru Osmansog carstva.  U nizu svojih  zapaženih djela jedno od najvrednijih je Putopis Evlije Čelebije. Proučavanjem, obradom i prevođenjem toga Putopisa, Šabanović se bavio skoro 15 godina. Najveće svoje djelo Književnost bosanskih Muslimana na orijentalnim jezicima Šabanović nije stigao da potpuno završi. Godine 1971. zadesila ga izenenadna smrt u Istanbulu gdje je neumorno tragao za novim podacima u istanbulskim bibliotekama i arhivima.Prema sopstvenoj želji sahranjen je u greblju Piskavice u rodnim Porječanima.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno 9. maja 2017. godine sa početkom u 13h, odmah nakon svečane ceremonije povodom Dana MSŠ „Hazim Šabanović“. Izložba će biti otvorena do 16. maja 2017. godine u prostorijama Zavičajnog muzeja Visoko. Svim našim sugrađanima kolektiv Zavičajnog muzeja Visoko upućuje poziv na otvorenje izložbe „Hazim Šabanović“.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.