Naslovnica ZDK Kultura Izložbom u Mu...

Izložbom u Muzeju grada Zenice počinje obilježavanje 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara

53
PODIJELI

Kroz originalne rukopise i dokumente iz Zbirke Maka Dizdara koja je pohranjena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, posebno izrađene interpretativne materijale te multimedijalne sadržaje, izložba “Mak Dizdar: prvih stotinu godina” posjetiocima nastoji prikazati najznačajnije aspekte života i djela autora nekih od najznačajnijih djela bosanskohercegovačke književnosti kao što su pjesničke knjige “Kameni spavač” i “Modra rijeka” ili antologija “Stari bosanski tekstovi”.

Između ostalog, javnosti će prvi put biti predstavljeno nekoliko prijetećih pisama koje je Mak Dizdar primio nakon objavljivanja glasovitog eseja “Marginalije o jeziku i oko njega” u kojem se otvoreno zalagao za priznavanje treće, bosanske varijante tadašnjeg srpskohrvatskog / hrvatskosrpskog jezika. Posjetioci također mogu vidjeti Makove crteže i akvarele, originalne rukopise njegovih najznačajnijih djela, neobjavljene pjesme, književne nagrade koje je za života osvojio ali i mnogo toga drugog.

Izložbu organizira Fondacija “Mak Dizdar” u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bošnjačkim institutom i Društvom pisaca Bosne i Hercegovine.

Autori izložbe su dr. Gorčin Dizdar, direktor Fondacije “Mak Dizdar”, i mr. Đana Kukić, viša kustostica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Produkciju izložbe “Mak Dizdar: prvih stotinu godina” podržala je međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće”. Izložba ostaje otvorena do 30. marta.

Nakon Zenice, planirano je gostovanje izložbe u još nekoliko bosanskohercegovačkih i regionalnih gradova, dok će centralne manifestacije obilježavanja stote godišnjice rođenja Maka Dizdara biti održane u Sarajevu u oktobru 2017. godine.

visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.