BiHPolitikaIzmjene Zakona o državnoj službi usvojene Predstavničkom domu

Izmjene Zakona o državnoj službi usvojene Predstavničkom domu

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je izmjene Zakona o državnoj službi. Izglasala ih je većina od 59 poslanika iz SDA, SBB-a, HDZ-a BiH, SBiH, A-SDA, te BPS-a. Protiv ovog zakona bila su 22 poslanika.

Ministar pravde FBiH Mato Jozić obavijestio je poslanike da je Vlada odbila sve amandmane na izmjene Zakona o državnoj službi.

Prethodno su usvojene izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji u FBiH u dijelu u kojem se zakonska odredba koja tretira upravljanje kapitalom u elektroprivredenim društvima usklađuje sa Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH.

Uoči početka vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj će se razmatrati Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u FBiH, delegat Kluba Srba u ovom domu Predrag Kojović, potvrdio je Feni da će „Klub Srba podnijeti zahtjev da se o proceduri odlučuje po mehanizmu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa“.

Ukazao je na potrebu vraćanja izmjena Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH u redovnu proceduru nakon što je Vlada FBiH predložila razmatranje ovog zakona po hitnoj proceduru.

U obrazloženju Vlade FBiH navodi se da je zakon potrebno donijeti s ciljem reorganizacije javne uprave u FBiH, odnosno da se državna služba učini racionalnijom i efikasnijom, što je u skladu s Reformskom agendom za period 2015.-2018. godine.

Zakon uvodi odredbu koja propisuje da se rukovodeći državni službenici, izuzev savjetnika, u tijelima državne službe zapošljavaju putem javnog konkursa kojeg provodi tijelo državne službe koje ga upošljava s ciljem transparentnosti i zakonitosti procedure njihovog upošljavanja.

Također, je predviđeno da rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika, koji bi zatim trebali biti raspoređeni na odgovarajuća mjesta.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE