SvijetBliski istokIzrael gradi nova naselja na palestinskoj zemlji

Izrael gradi nova naselja na palestinskoj zemlji

Izraelski Komitet za urbanizam i planiranje odobrio je početak izgradnje novog jevrejskog naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji u Istočnom Jerusalemu, a riječ je o naselju od ukupno 566 novih stambenih jedinica.

Izraelski državni radio javlja kako je sve spremno za početak izgradnje novog naselja za jevrejske doseljenike u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Naselje će biti podignuto na području kvartova Ramot, Ramot Shlomo i Pisgat Ziev na sjeveru Istočnog Jerusalema.

I Izraelski radio ukazuje na činjenicu da je odobrenje izgradnje izdato svega dva dana nakon inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Direktor izraelskog Komiteta Meir Turgeman je također izjavio kako je odobrenje izgradnje trebalo biti i ranije, ali da je zbog političkih razloga zvanično odobrenje izdato tek nakon preuzimanja funkcije novog američkog predsjednika Trumpa.

Turgeman je također kazao kako će u Jerusalemu biti odobrena izgradnja još 11.000 stambenih jedinica za jevrejske doseljenike, ali nije davao preciznije informacije o vremenskim odrednicama tog plana.

Izgradnja ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji praksa je izraelske vlasti koja predstavlja jedan od osnovnih razloga obustave palestinsko-izraelskih mirovnih pregovora. Izraelski zvaničnici su tokom predizborne kampanje najavljivali da će izgradnja tih naselja biti intenzivirana ukoliko Trump postane američki predsjednik.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE