SvijetBliski istokIzrael usvojio kontroverzni zakon o legalizaciji jevrejskih naselja

Izrael usvojio kontroverzni zakon o legalizaciji jevrejskih naselja

Izraelski poslanici usvojili su večeras kontroverzni zakon o legalizaciji eksproprijacije zemlje u privatnom palestinskom vlasništvu na Zapadnoj obali.

Zakon je usvojen sa 60 glasova “za”, uz 52 “protiv” pošto je izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio da se glasanje neće odlagati nego će teći po planu jer je o tome obavijestio Bijelu kuću, javili su izraelski mediji.

Na osnovu tog zakona, retroaktivno će biti legalizovano nekoliko hiljada domova za Jevreje podignutih nelegalno na privatnoj palestinskoj zemlji, a vlasnicima zemlje bit će date novčane kompenzacije ili alternativno zemljište ako ne pristanu da se odreknu svoje imovine, navodi agencija AP.

Taj prijedlog zakona izazvao je oštre osude opozicione Cionističke unije lijevog centra i centrističke stranke Ješ aatid (Ima budućnosti), dok ga je zdušno podržavala partija Jevrejski dom, u kojoj su pristalice jevrejskih naseljenika.

Lider Cionističke unije Isak Hercog upozorio je da će se Izraelcima zbog tog zakona suditi pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Veći dio međunarodne zajednice protivi se jevrejskim naseljima i smatra ih preprekom miru.

“Cilj zakona je da se regulišu naselja u Judeji i Samariji (biblijsko ime Zapadne obale) i da se omogući nastavak njihovog osnivanja i razvoja”, piše u dokumentu.

Zakon je usvojen pošto je predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak, u svom prvom saopćenju o jevrejskim naseljima na okupiranim teritorijama otkako je položio zakletvu, ocijenio da “možda ne pomažu postizanju mira s Palestincima”, iako je porekao da su prepreka tome.

U jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu živi oko 600.000 jevrejskih naseljenika.

Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze, a sve te oblasti osvojio je Izrael u šestodnevnom ratu 1967. godine.

federalna.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE