BiHPolitikaIzvlačenje novca za potrebe SDA: Malverzacije Lutrije BiH uz blagoslov Vlade i...

Izvlačenje novca za potrebe SDA: Malverzacije Lutrije BiH uz blagoslov Vlade i Porezne uprave FBiH

Da je Lutriji BiH omogućeno vršenje najvećih malverzacija u poslovanju u Federaciji BiH jasno ukazuje činjenica da jedina nije uvedena u sistem fiskalizacije, odnosno da Lutrija BiH protivno Zakonu o fiskalnim sistemima na uplatnim mjestima ne posjeduje fiskalne kase niti za svoje usluge klijentima izdaje fiskalne račune, piše novinska agencija Patria.

Dok SDA preko premijera Fadila Novalića, generalnog sekretara  SDA Amira Zukića i v.d. direktora Porezne uprave F BiH Šerifa Isovića privatne kladionice bez ijednog dokaza optužuje za kojekakve malverzacije, Lutriji BiH su omogućili da bude potpuno van jurisdikcije bilo kojeg pozitivnog zakonskog propisa, da radi što hoće i kako hoće, a za čiji račun, to samo oni znaju.

Zakon o fiskalnim sistemima vrlo jasno definira ovo područje. Tako u član 4., stav 1. spomenutog zakona stoji:

“Obavezu evidentiranja svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalnih uređaja i to neovisno od načina plaćanja (gotovina, ček, kartica, virman i slično) ima svaka osoba koja je upisana u odgovarajući registar za promet dobara, odnosno za pružanje usluga klijentima”.

Prema tome, Lutrija BiH i privatni priređivači igara na sreću u istom su položaju te su u skladu sa propisima dužni na svojim uplatnim mjestima posjedovati fiskalne kase i klijentima za izvršene usluge izdavati fiskalne račune.

Međutim, stvarno stanje na terenu nije takvo i dokazuje da Lutrija BiH grubo krši Zakon o fiskalnim sistemima. I dok privatni priređivači poštuju zakonske propise te igračima za svaku izvršenu uslugu izdaju fiskalni račun, u Lutriji BiH niti u jednoj poslovnici nije postavljena fiskalna kasa, niti se klijentima za izvršene usluge izdaju fiskalni računi.

Privatni priređivači su tako od uvođenja u sistem fiskalizacije na kupovinu, instalaciju i održavanje fiskalnih uređaja u oko 2.400 poslovnica uložili 4.784.000 KM, dok je Lutrija BiH nezakonitim izbjegavanjem fiskalizacije za svojih 167 uplatnih mjesta izbjegla uložiti 334.000 KM.

Zašto Zakon o fiskalnim sistemima vrijedi za privatne priređivače igara na sreću, a ne vrijedi za Lutriju BiH, čime se grubo krši Ustav F BiH koji svim pravnim i fizičkim osobama garantuje jednakost pred zakonom?

Izuzeće iz sistema fiskalizacije je moguće, a definiše ga stav 3., član 5. Zakona o fiskalnim sistemima, u kojem stoji:

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine može svojom Odlukom, a na prijedlog ministra, polazeći od specifičnosti određene djelatnosti, odrediti i druge djelatnosti koje ne podliježu obavezi evidentiranja prometa putem fiskalnih sistema”.

Iz ove odredbe kristalno je jasno da Lutrija BiH ni po kojoj osnovi ne može biti pojedinačno izuzeta iz sistema fiskalizacije, odnosno da Vlada F BiH Odlukom može iz sistema fiskalizacije izuzeti samo kompletnu određenu djelatnost, dakle sve privredne subjekte iz te djelatnosti zajedno, a nipošto ne može izuzeti jedan privredni subjekt posebno, pa tako ni Lutriju BiH.

Kako ta Odluka Vlade FBiH o izuzimanju djelatnosti priređivanja igara na sreću iz sistema fiskalizacije nikad nije donesena i objavljena u Službenim novinama, jasno je da su Vlada F BiH i Porezna uprava F BiH na čelu s v.d. direktora, Šerifom Isovićem Lutriji BiH nezakonito omogućili nesmetano vršenje kriminalnih radnji, puštajući Lutriju BiH da već pet godina radi protivno Zakonu o fiskalnim sistemima i na taj način ošteti Budžet F BiH za više miliona KM.

Ko će krivično odgovarati

Zakon o fiskalnim sistemima propisuje novčane kazne od 2.500 KM do 20.000 KM za pravne osobe koji ne evidentiraju svaki pojedinačni ostvareni promet preko fiskalnog uređaja i prijenos podataka preko terminala do servera Porezne uprave F BiH, ili ako klijentu ne izda fiskalni račun za izvršenu uslugu.

No, iako već pet godina krši Zakon o fiskalnim sistemima Lutrija BiH i pored toga neometano posluje i dalje neprestano obavljajući nezakonite aktivnosti.

Odgovornost za kontrolu poslovanja Lutrije BiH pripada menadžmentu Lutrije BiH, Vladi F BiH i Poreznoj upravi F BiH, koji uporno već pet godina ignoriraju činjenice koje potvrđuju kriminalne radnje u Lutriji BiH. Evidentno je da v.d. direktora Porezne uprave F BiH Šerif Isović (SDA) svjesno zatvara oči pred kriminalom u Lutriji BiH te bi stoga, po članu 383. Krivičnog zakona F BiH trebao odgovarati za “zloupotrebu položaja i ovlasti”, za što su propisane zatvorske kazne u trajanju od jedne do 10 godina.

Uhvaćeni u laži i kriminalu

Lutrija BiH i Porezna uprava F BiH u laži i kriminalu uhvaćeni su i prije nekoliko dana, kad je provjerom GUID broja ustanovljeno da listići uplaćeni u poslovnicama Lutrije BiH, osim što za njih nisu izdani ni fiskalni računi, nisu bili evidentirani na serveru Porezne uprave F BiH.

Tek nakon što je ova kriminalna radnja dospjela u javnost Lutrija BiH je reagirala i evidentirala sporne listiće na serveru Porezne uprave F BiH i time je samo potvrđeno kako su Lutrija BiH i Porezna uprava F BiH, a uz blagoslov Vlade F BiH, zajedno u kriminalu i malverzacijama s ciljem nezakonitog izvlačenja novca iz Lutrije BiH za stranačke potrebe i kupovinu vlasti SDA.

Upravo je krađa i izvlačenje novca razlog zašto je Lutrija BiH u prvih šest mjeseci 2016. godine u federalni budžet na osnovu naknada i poreza uplatila sramotnih 153.806,50 KM ili 0,86% od ukupnog iznosa (17.834.920,00 KM), a privatne kladionice čak 17.681.114,00 KM ili 98,14% od ukupnog iznosa.

Ovim se potvrđuju sumnje kako iza želje SDA za uništenjem regularnih privatnih kladionica koje federalni budžet godišnje pune s preko 75 miliona KM stoji nastojanje da se Lutriji BiH osigura monopol na tržištu F BiH, kako bi SDA kroz Lutriju BiH na raspolaganju za malverzacije, krađu i nezakonito izvlačenje bio još veći kapital.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE