BiHPolitikaJačati ekonomsku saradnju BiH i Makedonije

Jačati ekonomsku saradnju BiH i Makedonije

Džaferović je istaknuo važnost posjete koja će biti poticaj za unapređenje odnosa dvije zemlje, posebno na ekonomskom planu.

Resursi koje imaju BiH i Makedonija trebaju biti kvalitetno iskorišteni za dobrobit građana obje zemlje, a bržem povezivanju svakako bi, rekao je Džaferović, doprinijelo i uspostavljanje direktne avio-linije Sarajevo – Skoplje.

Prema riječima Zorana Zaeva, Makedonija želi saradnju sa Bosnom i Hercegovinom na svim nivoima, a današnje potpisivanje dva sporazuma o međudržavnoj saradnji predstavlja korake koji vode ka jačanju cjelokupnih odnosa dvije zemlje.

U budućnosti je predviđeno potpisivanje sporazuma i iz drugih oblasti, čime će se stvoriti uvjeti za još sadržajnije bilateralne odnose, naglasio je Zaev.

Džaferović i Zaev razgovarali su i o jačanju parlamentarne saradnje. S tim u vezi, predsjedavajući Džaferović uputio je poziv predsjedniku Sobranja Makedonije da posjeti Parlamentarnu skupštinu BiH.

S obzirom na to da obje zemlje imaju iste vanjskopolitičke ciljeve, tokom susreta je razgovarano je i o evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i Makedonije. Podrška, regionalna saradnja i razmjena iskustava će doprinijeti bržem integriranju obje zemlje u ove evropske tokove, zaključeno je na sastanku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića i predsjednika Vlade Makedonije Zorana Zaeva, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE