BiHJadranko Prlić: HDZ i HVO su klerofašisti! Kaznite ih!

Jadranko Prlić: HDZ i HVO su klerofašisti! Kaznite ih!

On im je tom prilikom pojasnio razloge zbog kojih se pridružio HDZ-u BiH.

“Bilo je to onda kada su se HDZ i Republika Hrvatska javno i međunarodno obvezali da će se graditi etnički snošljiva BiH. Zato sam se pridružio toj stranci”, rekao je Prlić.

On se osvrnuo i na tadašnje natpise u medijima, ustvrdivši da se istražitelji bave selektivno press cleeppingom, birajući ono što, kako je naveo, nije tačno, te da se ne pominje ono što je istovremeno rekao.

“Objašnjavajući zbog čega sam napustio HDZ, po prvi put sasvim jasno sam jasno rekao da su te snage u toku rata i nakon rata imale vrlo snažne primjese klerofašističkih elemenata, svjestan činjenice da sam odmah protiv sebe dobio crkvu i ostalo, ali to me ne interesuje. Ja želim u toj borbi ne pobijediti, nego želim izvesti i moj narod i BiH na onaj put koji je moguć. Te fašiste vi treba da kaznite i ja ću reći koje su to snage”, rekao je Prlić.

Nadalje, govorio je o tome kako je izgleda spirala zločina u ratu u BiH, ustvrdivši da on nije bio politički vođa, niti da je pripadao vojnoj vlasti, te da nije imao nikakvu ulogu u civilnoj izvršnoj vlasti.

“Kada je riječ o vojnoj vlasti i ovome, smatram da je sve tako jasno napisano da ne trebaju bilo kakva dodatna objašnjenja”, rekao je on.

Citirajući poznatog profesora ustavnog prava u Beogradu da se na pravne odredbe mogu tumačiti na različite načine sve do jednom, osim ako to nije jasno napisano, Prlić je potcrtao da je sve u vezi sa vojnom vlašću i njegovoj ulozi u civilnim organima izvršne vlasti sve vrlo jasno napisano.

“Kako je nastao rat u BiH i u kojoj matici su počinjeni zločini? Rat su vodile političke vođe u svojim strankama u BiH, a koje su pobijedile na višestranačkim izborima i koje su su formirale umjetnu koaliciju u Vladi nakon tih izbora”, kazao je, između ostalog, Prlić.

Podsjećamo, Jadranko Prlić bio je vojni zapovjednik HVO-a tokom sukoba sa Armijom Republike Bosne i Hercegovine, te predsjednik Vlade takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a osuđen na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije za zločine nad bošnjačkim stanovništvom.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE