Na posljednjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona posredstvom kantonalnog Ministarstva finansija poslanik Jasmin Duvnjak uputio je Vladi Federacije BiH inicijativu kojom traži da se hitno izmijeni uredba o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem koju je federalna Vlada nedavno usvojila.

– Ne sporim da postoje određeni opravdani razlozi za donošenje ovakve uredbe, ali pojedine odredbe treba odmah mijenjati, jer će njihova primjena ugroziti normalno poslovanje obrtničkog sistema i malih poslovnih subjekata. Posebno je nelogičan član 8. uredbe (evidentiranje gotovog novca) u kojem stoji: “Poslovni subjekti su dužni da gotov novac, ostvaren obavljanjem registrirane djelatnosti evidentiraju u skladu sa propisima o računovodstvu i uplate istog radnog dana na svoj račun otvoren kod ovlaštene organizacije, a najkasnije narednog radnog dana”, kazao je Duvnjak.

Prema toj uredbi, svu dnevnu zaradu treba isti dan uplatiti na račun. Ovo je razumljivo ukoliko se radi o velikim poslovnim subjektima, sa ogromnim dnevnim prilivom gotovog novca, ali upitno je zašto da baš svaki radni dan i mali poslovni subjekti sa prilivom do 200 KM trebaju polagati dnevne pazare. Da li ovo znači da mali obrtnik sa dnevnim prometom od npr. 80 KM, čije je sjedište radnje udaljeno 20 – 30 km od najbliže banke ili pošte, zakonski mora svaki dan, nakon okončanja radnog vremena, ići da položi taj skromni dnevni pazar na svoj račun? Ovo male poslovne subjekte dovodi u težak finansijski položaj s obzirom na to da im se stvaraju novi troškovi.

„Neko je napravio računicu da svaki obrt mjesečno mora uplatiti bankama najmanje 50 KM provizije. Na području FBiH egzistira oko 50.000 obrta. Pomnožimo li to sa 12 mjeseci (50 x 50.0000 x 2 KM bankarske provizije) dolazimo do cifre od oko 30 miliona maraka na godišnjem nivou samo bankarskih usluga. Kaznene odredbe definirane uredbom su previsoke. Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 KM do 10.000 KM kaznit će se za prekršaj poslovni subjekt, koji npr. ne uspije u roku predati dnevni pazar od 80-ak KM, što bi značilo zatvaranje većine ovakvih poslovnih subjekata i nemogućnost daljnjeg poslovanja”, istakao je Jasmin Duvnjak.