KolumneJasmin Tajić: Gnusan čin grčkih navijača

Jasmin Tajić: Gnusan čin grčkih navijača

Umjesto da pišemo o fenomenalnom Seadu Kolašincu, koji je ustao iz kreveta i došao da bi odigrao sjajan meč, mi se bavimo Erikssonom i pričom kako ćemo se osvetiti Grcima.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela pobijediti Grčku u Atini u okviru 4. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Naši fudbaleri su remizirali rezultatom 1:1 u utakmici u kojoj smo dominirali cijelim tokom, ali smo gol primili 20-ak sekundi prije kraja. I dok su se malo smirile strasti oko utakmice i dešavanja na tribinama, jasno je da je ovo bio najbolji meč našeg nacionalnog tima pod selektorskom palicom Mehmeda Baždarevića.

Konačno je naš tim cijelu utakmicu, izuzev posljednje minute, djelovao kao ozbiljna reprezentacija koja zaslužuje da igra na velikim takmičenjima.

Upravo ovakva igra kao u Grčkoj daje nadu da ćemo ipak zaigrati na Mundijalu 2018. u Rusiji, isto onako kako je onaj poraz u Belgiji (0:4) prošlog mjeseca bio loša slika naše reprezentacije. Toliko loša da ni najveći optimisti u tom trenu nisu vjerovali da možemo izboriti drugo mjesto, koje vodi u baraž. Pod takvim pritiskom bh. tim je otputovao u Atinu i malo ko je očekivao da ćemo uspjeti da pariramo Grčkoj u paklu stadiona “Georgios Karaiskakis”.

No, i pored dobre igre izostao je rezultat koji smo zaslužili, a u ovom meču samo bi pobjeda bila prava nagrada za trud i rad ekipe.

Trenutak nepažnje na kraju i gol Georgiosa Tzavellasa kaznio je nesmotrenost i promašaje. Bh. fudbalerima ovaj put ne možemo zamjeriti na borbenosti i zalaganju, no itekako im se ima šta reći za nonšalantnost u nekim situacijama u posljednjih pola sata meča, kada smo mogli riješiti pitanje pobjednika iz kontri, ili nakon šuta Pjanića pored gola, kada je imao priliku da bira gdje da šutira.

Malo me začudio odgovor selektora Baždarevića na pitanje novinara na Sarajevskom aerodromu šta je želio postići sa uvođenjem stopera Bičakčića u vezni red na kraju meča, kada je rekao: “Nisam ništa htio postići, htio sam da završimo utakmicu sa 1:0”. Baždarević, koji osim što nije ništa htio postići pomenutom izmjenom, cijelu priču sveo je na to da nam je sudija Jonas Eriksson oduzeo dva boda, zaboravljajući da smo najmanje tri puta imali čiste prilike da iz kontre povedemo sa 2:0, a ako tome dodamo i Pjanićevu šansu, onda je tu Eriksson (naj)manji krivac.

Švedski sudija jeste bio oštar pri dodjeli žutih kartona našim igračima, ali, ruku na srce, drugi žuti našem kapitenu Edinu Džeki je sasvim zaslužen. Jer nije Eriksson dopustio da ga Grci isprovociraju, već Džeko. I koliko god su možda Erikssonovi potezi neopravdani, bh. fudbaleri morali su biti svjesni da idu u goste Grčkoj, čiji su igrači i više nego poznati po provokatorskim potezima. Dakle, Grčku je trebalo pobijediti u fudbalu i samo je 20 sekundi dijelilo naš tim od trijumfa, kojim bismo Grčkoj zatvorili vrata Mundijala.

No, kod nas to obično ide tako, kad pobijedimo, svi smo zaslužni, a kad ne pobijedimo, kriv je neko drugi. Eriksson nije sudio besprijekorno, ali nije ni krivac što nismo pobijedili, jer smo sve imali u svojim rukama.

Najbitnije u cijeloj priči o dešavanjima na terenu je da ovaj bod vrijedi mnogo i da smo s njim u prednosti nad Grčkom, jer će ona gostovati u Zenici, kada je moramo pobijediti. Jer kvalitetom igre i fudbalera individualno smo bolji od Grčke, no to moramo pokazati na terenu i rezultatom. Suvišno je sada prijetiti nekim osvetama Grcima za ponašanje nekolicine njihovih navijača, koji su istakli transparent “Nož, žica, Srebrenica”.

Suvišno je i zato jer je reakcija grčkog ministar kulture i sporta Giorgosa Vasiliadisa da se svi oni koji su osramotili ovu zemlju moraju kazniti doživotnom zabranom ulaska na stadion, bila ekspresna. Reagovao je i grčki fudbalski savez, koji se izvinio našem narodu zbog – kako navode – “gnusnog čina grčkih navijača”.

Dakle, naše je da pričamo na terenu, spremamo se za revanš na zelenom travnjaku, da se stadionom Bilino polje ori navijačka pjesma podrške, a da se ne bavimo uvredama. Naše je da pokažemo da smo civilizovano društvo, jer šačica navijača nije cijela Grčka.

Šačica navijača ne predstavlja ovu predivnu zemlju u kojoj veliki broj naših ljudi ljetuje svake godine. Žalosno je da se pojedini bh. mediji takmiče ko će objaviti veću glupost od izmišljenih izjava skinutih sa lažnih profila na društvenim mrežama aktuelnih, ali i bivših bh. fudbalera, kao i ko će objaviti opasniju “prijetnju” grčkih navijača kako će razoriti BiH kada se bude igrao revanš.

Želja za klikom je postala opasna bolest, a umjesto da pišemo o fenomenalnom Seadu Kolašincu, koji je iz kreveta nakon teške viroze došao u reprezentaciju i odigrao sjajan meč, mi se, eto, bavimo Erikssonom i pričom kako ćemo se osvetiti Grcima. Grcima se treba osvetiti, ali samo igrom na terenu, ako je ikako moguće i boljom od ove u Atini, i nikako drugačije.

visoko.ba/oslobodjenje.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE