Jasmina Zubić (SDP): Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida ne želi udovoljiti zahtjevu Saveza RVI paraplegičara FBIH

467

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata odgovorilo je na zastupničko pitanje Jasmine Zubić (SDP), a vezano za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica. Tim povodom zatražili smo i komentar zastupnice Zubić.

– Iz odgovora koji mi je dostavljen sasvim je jasno da Fedreralno ministarstvo za pitanja boraca i invalida ne želi udovoljiti zahtjevu Saveza RVI paraplegičara FBIH, jer se Izmjene Zakona o pravima branilaca koje su upućene parlamentu, uopše ne odnose na ovo pitanje. Prije dvije godine Savez RVI paraplegičara uputio je zahtjev da se svim ratnim invalidima 100% I grupe povećaju naknade po osnovu tuđe njege i pomoći, a Predstavnički dom Parlamenta BiH je zaključkom naložio Vladi FBIH da do izrade rebalansa za 2016 godinu iznađe zakonske pretpostavke i sredstva za poboljšanje statusa ratnih vojnih invalida- paraplegičara. Do danas zaključak nije realizovan a ovakav odgovor pokazuje kakav je odnos izvršne u odnosu na zakonodavnu vlast, jer je očito da se ne poštuju zaključci Zastupničkog doma od strane Vlade – izjavila je za Visoko.co.ba Jasmina Zubić.