Jasmina Zubić (SDP) za Oslobođenje: Određeni funkcioneri federalnih tijela zaštićeni k’o medvjedi, u dobroj vjeri

546

Da svi građani Federacije BiH nisu jednaki nije nikakva tajna, ali tek u utorak, na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, šira javnost je mogla saznati da je nedodirljivost funkcionera nekih federalnih tijela u smislu krivičnog gonjenja i nepostojanja njihove odgovornosti u građanskopravnim postupcima i ozakonjena.

Prilikom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o Komisiji o vrijednosnim papirima FBiH (KVP), poslanik SBB-a Faruk Ćupina je predložio amandman kojim se predviđa brisanje člana 17a istog zakona.

 

Ćupina i Zubić oštro reagovali na sjednici/Foto: Oslobodjenje.ba - Amer Kajmović
Ćupina i Zubić oštro reagovali na sjednici/Foto: Oslobodjenje.ba – Amer Kajmović

Da cijela situacija bude još apsurdnija, na istoj sjednici je razmatran i prihvaćen nacrt novog zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH sa identičnim članom koji se ovog puta odnosi na Agenciju, njen UO, direktora i zamjenika direktora, zaposlenike, savjetnike, privremene ili vanjske, posebnog upravnika i likvidatora, kao i druge osobe koje je Agencija preporučila ili imenovala za obavljanje određenih radnji u okviru misije Agencije!? – Na šta je reagovala Jasmina Zubić, zastupnica SDP-a, koja je podsjetila da je njena stranka još prije godinu pokrenula incijativu kojom se traži revizija svih zakona o osnivanju, kako kaže raznih agencija, komisija i fondacija čiji osnivač je FBiH.

“Tako su ljudi zaštićeni kao medvjedi, mogu raditi šta hoće i kako hoće i uvijek sa opravdanjem da to rade u dobroj vjeri, a da su amnestirani. Ko je taj koji će procjenivati da su oni nešto uradili u dobroj vjeri!? To je veoma dobro zakamuflirana odredba. To ih u potpunosti amnestira od krivičnog gonjenja, kaže ona.

Nedodirljivi u trošenju

Zubić je na sjednici, ali i za Oslobođenje, ukazala da je problem i to da se zakonima o raznim federalnim tijelima ostavlja odredba koja propisuje da se eventualni višak prihoda prenosi na narednu godinu. “To je za nas katastrofalno. Sve te institucije i tijela su osnovana s ciljem da za Federaciju i njenje građane obavljaju dio posla i sav eventualni višak prihoda treba završiti u budžetu, tako da efekat od tog novca osjete svi građani, a ne samo pojedinci koji imaju sreću da obavljaju poslove u tim tijelima poput Agencije za bankarstvo.” Ona podsjeća da je Agencija za bankarstvo imala višak prihoda