BiHPolitikaJavašluk menadžmenta GP-a i zahvalnica MUP-a: U Graničnoj policiji BiH o Sefićevom...

Javašluk menadžmenta GP-a i zahvalnica MUP-a: U Graničnoj policiji BiH o Sefićevom bijegu se obavještavali ceduljama

MUP Kantona Sarajevo prije nekoliko dana na zvaničnoj web stranici objavio je zahvalnicu svim policijskim agencijama u BiH, a posebno menadžmentu i uposlenicima Granične policije BiH, koji su svojim korektnim odnosom i aktivnim angažmanom doprinijeli potpunom rasvjetljavanju više krivičnih djela u vezi sa saobraćajnom nezgodom dana 10. oktobra 2016. godine, u kojoj su smrtno stradale dvije osobe“. Radi se o saobraćajnoj nesreći u kojoj su ubijene studentice Edita Malkoč i Selma Agić.

“Obezglavljena” GPBiH

Imajući u vidu samo činjenicu da je osumnjičeni za saobraćajnu nesreću Sanjin Sefić pobjegao iz države zahvaljujući propustu Granične policije, ova zahvalnica je više nego skandalozna. Osim toga, menadžment Granične policije, tačnije direktor Zoran Galić i zamjenik direktora Zijad Srabović, u to vrijeme čak nisu ni bili u državi. Dvojac je bio na višednevnom službenom putu izvan BiH, zbog čega je Slobodan Krstić, pomoćnik direktora, tih dana istupao u javnosti i najavio suspenziju četverice odgovornih za Sefićev bijeg u Srbiju preko graničnog prijelaza Uvac.

Zakon o GPBiH jasno kaže da zamjenik direktora mijenja direktora za vrijeme njegovog odsustva, što znači da nisu smjeli u isto vrijeme odsustvovati, a jesu. Čak i kada je bilo jasno da su graničari u ovom slučaju načinili ozbiljan propust, direktor i zamjenik se nisu vratili u BiH, nego su svoje putovanje okončali nekoliko dana poslije. Po povratku u BiH nakon službenog puta 15. oktobra, Srabović je i sam imao saobraćajnu nezgodu. Zamjenik direktora je, kako saznajemo, službenim automobilom učestvovao u saobraćajki te subote vozeći se od Sarajevskog aerodroma prema porodičnoj kući u Lukavcu kod Tuzle. Udes sa manjom materijalnom štetom tog je dana prijavio Graničnoj policiji nešto prije devet sati ujutro.

Imena suspendiranih

Sudeći prema ovome, ne da nema razloga zahvaliti rukovodstvu GP-a, nego se može postaviti i pitanje njihove odgovornosti po više osnova. Dobro upućeni u GP, za Faktor tvrde da je cijeli slučaj sa suspenzijom službenika u toj policijskoj agenciji, koji se terete da su odgovorni za Sefićev bijeg preko granice, potpuna farsa te da će slučaj završiti tako da će oni biti vraćeni na posao, kao što se dešavalo u sličnim situacijama više puta do sada.

Faktor saznaje da su suspendirani Dragan Ristović, vođa tima te granični policajci Adnan Bečić, Dejan Planojević i Elmir Bajrović. Prema našim saznanjima, sva četverica su već angažirali advokate. Za vrijeme suspenzije graničari dobijaju 65 posto iznosa plaće, kao što je bilo i do sada u ovakvim situacijama. Međutim, nakon što dobiju spor, redovno im je retroaktivno isplaćivan iznos koji je bio umanjen, što će se vrlo vjerovatno desiti i ovaj put. Da stvar bude gora, rukovodstvo Granične policije je tek sada pokrenulo pitanje donošenja internog pravilnika kojim bi trebalo biti reguliran način postupanja u ovakvim slučajevima.

Baza podataka SIO

Apsurda očito nikad dosta, a jedan od njih je i način na koji je teklo obavještavanje o potjernici za Sefićem unutar Granične policije. Upućeni u GPBiH za Faktor tvrde da su se graničari na prijelazu Uvac međusobno obavještavali o identitetu osobe za kojom se traga pomoću običnih ceduljica, tačnije stikera. Naime, usmeno im je javljeno da se traga za Sefićem, a graničar koji je tu poruku primio kolege je o tome obavijestio porukom na stikeru koju je navodno ostavio unutar kućice na graničnom prijelazu.

– Bez obzira na pravdanje u GPBiH kako podaci o Sefiću nisu bili potpuni i nisu se mogli unijeti u bazu osoba za kojima se traga, to nije tačno. Vade se na pogrešno unošenje datuma rođenja, što je apsurd. Da je ime i prezime uneseno u bazu SIO, pretragom se moglo naći i bijeg je možda mogao biti spriječen. Propust je napravljen i u Sarajevu u GPBiH, gdje je to trebalo obaviti – kaže naš izvor u Graničnoj policiji.

Štetni ugovori i zapošljavanja

Rukovodstvo Granične policije, naročito direktor Galić, u posljednje vrijeme je prisutno u medijima uglavnom u negativnom kontekstu. Al Jazeera je prošle sedmice objavila da se protiv Galića vodi istraga zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Tereti se da je sklopio po državu štetne ugovore o nabavci automobila i službene opreme. Osim toga, kako je Faktor pisao prije nekoliko mjeseci, Galića su najvjerovatnije prijavile kolege zbog navodnog namještanja radnih mjesta u GP-u. U anonimnoj prijavi koja je dostavljena Tužilaštvu BiH navedeno je kako su navodno Galić i njegov zamjenik Srabović uzimali novac kod prijema kadeta, te da je najveći broj novozaposlenih upravo iz gradova odakle dolaze rukovodioci GP-a. Tužilaštvo se nikada nije očitovalo o ovoj prijavi.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE