Naslovnica ZDK Javno potpisi...

Javno potpisivanje donorskih kartica u subotu u Zenici

35
PODIJELI

Udruženje građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika ZDK, Udruženje dijaliziranih i transplatiranih bolesnika FBIH, Donorska mreža BiH, povodom evropskog Dana darivanja organa, organizuje javno potpisivanje donorskih kartica u subotu 14. oktobra ispred robne kuće „Bosna“, u vremenu od 11 do 14 sati.

MARKETING

– Pozitivna priča o doniranju organa krenula je iz ZDK, kada je naše udruženje još 2013. godine pokrenulo inicijativu za promjenu zakona o transplataciji organa u FBiH i kada je 2014.g. KB Zenica postala donor bolnica i zato dođite, potpišite donorsku karticu, pokažite svoju humanost i budite dio pozitivne priče jer 20 puta po statistikama prije će Vama trebati nečiji organ, nego što ćete Vi biti primalac organa.

– Potpisana donorska kartica nema zakonsku obavezu, ali je povod za razgovor o najhumanijem ljudskom djelu darivanju organa u cilju pomoći drugim ljudima. Bitno je poslije potpisane donorske kartice obaviti razgovor sa članovima svoje porodice i u slučaju moždane smrti skoro u 100% slučajeva porodica poštuje volju potpisnika donorske kartice i da pristanak za darivanje organa.

– Isključivo u jedinicama intenzivne njege može se utvrditi moždana smrt i dati pristanak za uzimanje organa za transplataciju. Od svih umrlih u jedinicama intenzivne njege tek oko 2 % mogu biti donori organa. Samo dvije vrste bolesnika mogu biti donori organa. To su oni koji su pretrpjeli smrtonosne povrede tijela i glave (obično saobraćajni udes) i onaj koji su doživjeli moždani udar. Samo zdravi organi se mogu transplatirati i to dozvoljavaju sve religijske zajednice.

– U jednoj transplataciji organa angažovano je na stotine stručnjaka i nema mjesta sumnji u prevare i sve se radi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

– Sa usvajanjem Zakona o pretpostavljenom doniranju organa mi očekujemo veliki napredak transplatacijske medicine u FBIH i očekujemo na godišnjem nivou oko 50 donora organa jer u FBiH im 17 bolnica koje imaju jedinice intenzivne njege, a po prijedlogu novog Zakona sve te bolnice su obavezne utvrđivati moždanu smrt i obaviti razgovor sa porodicom o doniranju organa.

– Uz potpisivanje donorskih kartica svim zainteresovanim dijelit će se propagandni materijal o prevenciji bubrežne bolesti, o teškom životu dijaliziranih bolesnika i drugih bolesnika kojima je jedini spas i šansa za novi i kvalitetniji život TRANSPLATACIJA, saopšteno je iz Udruženje građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika ZDK.

 

 

 

Visoko.co.ba/Rtvze.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.