KolumneJednog Duška smo potrošili, valjda nećemo i drugog

Jednog Duška smo potrošili, valjda nećemo i drugog

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se okupila jučer – 2. jula, iako je taj datum bio planiran još otkad je za selektora imenovan Duško Vujošević. Tačnije, okupila se, ali službeno za javnost nije. Slike sa društvenih mreža, koje su postavljali naši reprezentativci, dokaz su da je okupljanje bilo, a niko ne zna objasniti zašto mediji nisu mogli prići hotelu u kojem treba biti smještena selekcija. Kakav god da je razlog “odgađanja” okupljanja, baš smo lijepo dočekali popularnog Duleta, čovjeka koji otkako je postao selektor BiH više puta, bar u razgovorima za Oslobođenje, a za nas je najviše govorio, ponovio da mu je najbitnije da ima dobru logistiku i da se odazovu igrači.

Otkazi igrača nisu izostali, pa ćemo tako u pretkvalifikacijama igrati bez dva najbolja igrača Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića, a neće biti ni Sanija Čampare, te Elmedina Kikanovića, a upitan je i Andrija Stipanović.

I dok se Kikanović uredno javio, Teletović je odlučio da ne igra u pretkvalifikacijama.

– Sve ono što se desilo u prošlim kvalifikacijama ostavilo je velikog psihološkog traga na meni, što se odrazilo i na moje igre u klubu. Nažalost, niko me nije zaštitio od medijskog linča, niti to pokušao, a samo su se trebale iznijeti činjenice. Na kraju sam morao sam sebe zaštititi i svoju porodicu, a potrudio sam se da izgladim incident i javnosti objasnim sve što se dešavalo, napisao je Teletović, između ostalog u svom saopštenju, dok je Nurkić također saopštenjem javio da “zbog procesa rehabilitacije nakon povrede u protekloj NBA sezoni” neće igrati u pretkvalifikacijama, a mladi Čampara se pravda privatnim problemima.

I nekako se to sve prešutjelo. Jedni nisu željeli da se zamjere Mirzi, drugi Juki, a nije išlo da se jednom zamjere, a drugom ne. Tek je par medija iznijelo realnu sliku i dalo pravi komentar. Ne mogu da se otmem dojmu rečenice jednog mog kolege koji je istakao da je uredu što je možda Teletoviću i Nurkiću ispod ponosa da igraju “tamo neke” pretkvalifikacije, ali da su oni bili na svom nivou, ne bismo igrali pretkvalifikacije, već Evropsko prvenstvo.

Iako bi sport trebao biti najbolji ambasador jedne države, kod nas je često sport ogledalo države, pa ništa, pa ni obično okupljanje, ne može proći bez problema. Savezi su nam u rasulu i jedino normalno i na svojim nogama stoji fudbalski, dok ostali grcaju u dugovima i problemima.

Dugovi i problemi nisu zaobišli ni Košarkaški savez BiH i dok se čekaju rješenja, ne prestaju optužbe na račun prethodne garniture u rukovodstvu saveza, ali ne izostaju ni odgovori. I u trenutku kada bi možda trebali biti najvažniji nastupi reprezentacija, kako muške i ženske juniorske, tako i muške seniorske.

Odavno je ova država pokazala da je sport i državne reprezentacije ne interesuju i samo veliki optimisti vjeruju u bolja vremena. Možda će i doći bolja vremena, ali ko zna ko će ih dočekati. Sa reprezentacijom se niko ne bi smio igrati, ali kod nas vrijedi ono pravilo da je sve što je nenormalno, ustvari normalno. I nema sumnje da ćemo još dugo godina čekati da uoči okupljanja jedne reprezentacije, koja nije fudbalska, pričamo samo o rezultatima i učinku na terenu, a ne kao što sada pričamo i pišemo o problemima u savezima.

Rješenja za probleme, konkretno u Košarkaškom i Rukometnom savezu, nema ni na vidiku, iako u posljednje vrijeme su sve glasnije priče kako se radi na tome. No, pitanje je ko i kako radi, te ko će i kako naći rješenje. I tako, dok otkrijemo ko je napravio probleme, ko ih rješava, da li će ih iko riješiti i zašto neće, prolaze nam ciklusi kvalifikacija i prolaze velika takmičenja na kojima nema Bosne i Hercegovine.

Nekada je bilo nezamislivo da se košarkaška reprezentacija BiH ne plasira na veliko takmičenje ili da najbolji igrači otkazuju selektoru, tuku se na utakmici ili napuštaju reprezentaciju usred priprema, a sada je sve moguće i sve nam se to dešava. Samo je pitanje do kada i hoćemo li znati iskoristiti to što nam je selektor velikan kakav je Duško Vujošević. Jednog Duška smo potrošili, onog Ivanovića, nadam se da da nećemo i Vujoševića.

Visoko.co.ba/oslobodjenje.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE